Войните оставят следи - по земята, на географските карти и най-вече в сърцата на хората.

Но понякога следите се превръщат в нещо удивително, в триумф на природата и живота над смъртта и разрушението.

Когато през 1833 г. Чарлз Дарвин стъпва за пръв път на Фолкландските острови по време на изследователското си пътуване на борда на кораба "HMS Beagle", той открива колония от пингвини на бреговете им дори влиза в противоборство с един от тях. Дарвин се намира между морето и един пингвин.

Той описва срещата си така:

"Беше смела птица и докато стигна до морето, редовно се биеше и ме отблъскваше назад. Нищо по-малко от тежки удари биха я спрели; всеки сантиметър, който спечелеше, пазеше внимателно, застанала близо пред мен, изправена и решителна".

Освен че е любопитен момент от пътуванията на Дарвин, този разказ е уникален и с нещо друго - в наши дни е невъзможно някой да се доближи толкова много до някои от фолкландските пингвини, а причината е неочаквана. Хилядите пингвини, които гнездят в Йорки Бей са отделени зад здрава ограда, но оградата не пази птиците. Ако човек премине отвъд нея, ще бъде вдигнат във въздуха.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато през 1982 г. започва война между Великобритания и Аржентина за правото на управление на Фолкландските острови, част от територията на островите е покрита от аржентинците с десетки хиляди мини, които трябва да спрат или забавят британците. Мините не успяват да си свършат работата и в крайна сметка британците печелят войната. Въпреки усилията за обезопасяване на островите, през 2017 г. се смята, че все още има между 8000 и 10 000 мини в над 100 минни полета. Едно от тях е именно Йорки Бей.

Пингвините от двата вида, които живеят на Йорки Бей - магеланови и субарктически - са твърде леки, за да взривят мините, затова в продължение на близо 40 години се радват на живот без хищници в природен резерват с военно ниво на отбрана.

Снимка: iStock by Getty Images

През годините след 1982-ра пясъкът от дюните на Йорки Бей се е разместил и естествено е закопал мините надълбоко, затова и премахването им е трудно. Но тъй като Великобритания е част от Отавския договор, който задължава всички подписали го да разчистят всички невзривени мини от територията си, през 2017 г. започва акция по взривяване и отстраняване на мините и от залива на пингвините. Това се прави от екип от специалисти през зимата, когато пингвините са в морето.

Йорки Бей се намира само на няколко километра от столицата на островите, Порт Стенли. Преди войната това е един от най-популярните плажове и вероятно скоро отново ще стане такъв.

След разчистването на мините (през 2021 г. официално Фолкландските острови са обявени за зона без мини), местните власти одобряват план, според който до 2024 г. всички ограждения на някогашните минни полета трябва да бъдат премахнати и хората отново да имат достъп.

Все пак част от местообитанието на пингвините в Йорки Бей ще бъде запазено и част от залива ще има ограда - този път нова и без знаци за мини.