Рожденият ден е онзи специален ден преди (не)известен брой години, на който всеки от вас за първи път е облагородил този свят с присъствието си.

А понякога е онзи ден, в който година след година се чудите какво ново и вълнуващо да измислите, за да покриете вече твърде високите си критерии за добро прекарване.

Ако пътуването ви е страст, а дебненето на почивки и екскурзии - любимо занимание в свободното време, следващите идеи ще ви свършат работа. Поне до следващата година...

И още нещо: където и да пътувате, не забравяйте винаги да споменавате, че имате рожден ден. Това много често ще ви донесе някой комплимент от местата, където хапвате или нощувате!

1. В самолет

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да сте в чужбина за рождения си ден, обикновено избягвате да летите точно на датата, за да си запазите деня за други преживявания. Но има ли нещо по-специално от това да си кажете наздраве във въздуха, докато летите към любимо място? Ограниченията за багажа при летене са много, но непременно си вземете нещо за хапване, с което да се поглезите в небето. Ако на борда сервират храна, поръчайте си десерт (или два).

Идея къде да отидете: Ако идеята за рожден ден в небесата ви звучи добре, разгледайте тук актуални екскурзии и почивки със самолет.

2. Бохемски пикник

На обикновен пикник можете да отидете по всяко време на годината, но рожденият ви ден заслужава нещо разточително и специално. Не е нужно да носите кристала от сватбата на баба си (въпреки че това е една великолепна идея!), просто заложете на по-завъртяни ястия и си направете украса за празнично настроение. Така или иначе, когато се появяват като явление, пикниците са повод жените да се фукат с кулинарните си умения (и предимно тези на готвачките си) с кое от кое по-засукани ястия.

И както винаги, вземете си боклука, оставете само стъпки.

Идея какво да донесете на пикника: Само няколко идеи за начало - домашна (малинова) лимонада, хубаво вино и шампанско, коктейли, които да си забърквате на място, хапки, соленки, селекция сирена и сушени меса, плодове и мини кексчета вместо голяма торта.

3. Във влак

Снимка: iStock by Getty Images

Пътуването с влак има своите почитатели, дори и когато говорим за БДЖ. Не е нужно да имате особено значима крайна точка - важно е самото пътуване. Резервирайте си цяло купе, напълнете го с домочадието или любими приятели, зяпайте през прозореца, играйте игри или си задавайте смешни и абсурдни въпроси. Можете да се отправите и на пътуване с неизвестен край, като слезете на случайна гара и видите какво може да се прави и види там.

Идея за бавно пътуване: Качете се на теснолинейката и изминете целия маршрут от Септември до Добринище. Останете за нощувка в ски и спа курорта и се върнете на следващия ден. Пътуването трае 5 часа в посока.

4. На лодка или яхта

Снимка: iStock by Getty Images

Лежерно следобедно плаване или мощно цепене на вълните - изберете своето водно приключение според настроението си. Наемете лодка за няколко часа, украсете я с балони и я заредете с достатъчно вино за приятелите, с които ще споделите рождения си ден.

Идея, ако сте далеч от морето: Около София също има места, където можете да наемете ветроходна яхта за няколко часа, за да отпразнувате рожден ден (на язовир Искър например).

5. Вечер на плажа

Снимка: iStock by Getty Images

Блажени са тези, които имат рожден ден през лятото и могат да го празнуват на плажа. Огън и китари или плажен бар - във всеки случай ще имате бриз в косите и с половината гости ще посрещнете изгрева на следващия ден.

Идея: Ако имате повече време и пясък на разположение, може да изкопаете и оформите пясъчно сепаре за гостите.

6. Планински връх

Снимка: iStock by Getty Images

Забъркайте си коктейл от хормони на щастието, като изберете рождения си ден за изкачване на планински връх. Висок или нисък, лек или техничен - изберете това, което ви кара да се чувствате добре. Усещането за постижение ще ви зареди със сертонин и ендорфини, а времето, прекарано сред природата, доказано ни прави по-щастливи, по-здрави и много други "по-". Гледката от върха и приятелите, с които я споделяте, са може би най-добрият подарък.

Идея за разкош: Планината обикновено изисква туристите да носят само най-необходимото в раниците, но специалният повод заслужава да пъхнете бутилка шампанско за тържествено "пук!" на върха.

7. Пътешествие с кола или кемпер

Снимка: iStock by Getty Images

Пътуването с кола или кемпер ви дава свободата да сменяте плана. да спирате, да се връщате, да заобикаляте и да се възползвате от всяка внезапно хрумнала ви идея. 

Идея: Не се ограничавайте само с крайната си дестинация - спирайте на красиви места край пътя, за да си направите празнични снимки.

8. Скок с парашут или полет с делтапланер

Снимка: iStock by Getty Images

Един от най-често сънуваните сънища и една от вечните мечти на човека е да полети в небето. Подарете си птичи поглед към света, съчетан с адреналинова бомба (скок с парашут) или мързеливо носене по въздушните течения (полет с парапланер или делтапланер).

9. Гмуркане

Снимка: iStock by Getty Images

Гмуркането може да бъде чудесно преживяване, с което да си подарите моменти на удивление от красотата на планетата. Изберете си локация според уменията си за гмуркане - ако не можете да плувате, вашият подводен подарък е шнорхелинг.

Идея за две в едно: Комбинирайте гмуркане и летене за рождения си ден, за да почувствате, че сте се докоснали до горната и долната граница на света. Само уточнете с инструкторите, че ще правите и двете неща в един ден, за да ви кажат дали е подходящо за здравословното ви състояние.

10. Ритрийт далеч от всичко

Снимка: iStock by Getty Images

Често рожденият ден е повод човек да се замисли и да преоцени живота си, ценностите си, времето, което е живял и това, което остава пред него. Ако изпаднете в подобна философска дупка, много вероятно е да имате нужда да се скриете от света, а не да празнувате шумно. В този случай ще се почувствате добре, ако се запишете на ритрийт - духовно преживяване, от което няма как да излезете същите, каквито сте влезли (в буквален превод думата означава "отдръпване, оттегляне").

Идея за направи си сам: Ритрийтите са групови практики, но ако държите на усамотението си, просто се скрийте от света за една седмица. Наемете си къща в гората или вземете ключа от вилата на някой приятел, изключете телефона си и влезте отново в хармония със себе си.