Дървото манчинела (Hippomane mancinella), наричано още отровна гуава, е известно с отровните си плодове и сок. Среща се в тропическите части на южна Северна Америка, в Централна Америка и Карибите. На испански растението носи името arbol de la muert, което буквално значи "дървото на смъртта".

Сладките, подобни на ябълки плодове на дървото, са отровили много испански конкистадори, корабокрушенци, а и съвременни туристи, пише Earthly Mission.

Снимка: Earthly Mission

Манчинелата е красиво дърво, което достига до 12 м височина, има лъскави, дълги, елипсовидни жълто-зелени листа. Сокът, който отделя е толкова отровен и киселинен, че при най-малкия контакт с човешката кожа се образуват мехури, а при попадане в очите може да се стигне до ослепяване.

Дори ако стоите под манчинела, по време на дъжд, това е достатъчно върху кожата да се образуват болезнени мехури, отбелязва Книгата на рекордите на Гинес, която през 2011 г. обявява манчинела за най-опасното дърво в света. Освен това, едно отхапване от малкия му зелен плод, подобен на ябълка, може да се окаже фатално. Съобщава се и за тежки случаи на очно възпаление и дори временна слепота, предизвикани от дима от горящи дървета.

Снимка: Earthly Mission

Карибските туземци знаели какво причинява дървото и използвали сока му за стрелите си. Испанският изследовател Хуан Понсе де Леон умира малко след като е улучен от стрела, напоена със сок от манчинела. След това конкистадорите наричат дървото "manzanilla de la muerta" или "малката ябълка на смъртта".

Според  радиолога Никола Х. Стрикланд, която опитва плода по време на почивка на Карибите, без да знае какво яде, вкусът на плода отначало е "приятно сладък", а впоследствие се появява "странно усещане ... което постепенно преминава в парене, усещане за разкъсване и стягане на гърлото". Симптомите продължават да се влошават, докато пациентката "едва може да преглъща твърда храна поради мъчителната болка". Никола оцелява, но организмът й дълго време се бори с тежките поражения.

Снимка: Earthly Mission

Заради всичко това, манчинелите са маркирани с червен кръст, червен пръстен или около тях има табели, обозначаващи опасност. Най-смъртоносното дърво в света обаче не се унищожава, заради важната роля, която играе в местните екосистеми.

Те служат като преграда срещу вятъра и защита от крайбрежна ерозия по плажовете на централна Америка.

Дървото е токсично за повечето птици и други животни, но е известно, че черно-опашатата игуана (Ctenosaura similis) яде плодовете и дори живее сред клоните на дървото.

Независимо от всички възможни рискове, карибските дърводелци използват дървото за производство на мебели от векове. След като го нарежат, те го изсушават на слънце, за да неутрализират отровния сок.

Снимка: Earthly Mission