Отглеждането на лозя на Лансароте е само по себе си туристическа атракция, заради която си заслужава да посетите най-източния от канарските острови.

Свикнали сме виненият туризъм да включва дегустация на вино в хладни каменни изби и разходка сред лозята, по възможност с гледка от някой хълм по залез. Нищо от това няма да ви се случи на остров Лансароте - тук е място за търсачите на необикновени гледки и необикновени вкусове.

Виното от Лансароте е мощно като вулканите, изригвали на острова, и щедро като вулканичната пепел, която задържа всяка капчица роса, така ценна на остров, на който няма извори. А лозята са най-необикновеното нещо, което ще видите.

Вижте фотогалерия >>>

Вулканичното минало на Лансароте

Снимка: iStock by Getty Images

Някога тук са изригвали вулкани и макар да няма един извисяващ се кратер както е Тейде на остров Тенерифе, поствулканичните пейзажи са изумителни. Климатът на острова е сух, което заедно с липсата на ерозия означава, че хълмовете, скалите и кратерите, които виждате, изглеждат почти по същия начин, каквито са били при последните две изригвания на острова - през 1730-36 и през 1824 г.

Казват, че преди това голяма част от Лансароте била покрита с плодородна почва, на която се отглеждали зърно и зеленчуци. Лавата покрила големи части от острова, една от които е Ла Гериа - най-популярният винарски регион на острова в момента.

Снимка: iStock by Getty Images

Гледката на безкрайните голи сиво-черни склонове, покрити с вулканична пепел и камъчета била опустошителна за местните фермери... поне в началото. После разбрали, че богатата вулканична почва е идеална за задържане на влагата и за поддържане на постоянна температура, дори когато времето е нестабилно. Мястото се оказало идеално за отглеждане на лозя.

Винен туризъм на остров Лансароте

На Лансароте има няколко винарни (bodegas), като повечето от тях са отворени за разходки сред лозята и дегустации. Собствениците с гордост ще ви покажат как лозята виреят отлично в изкопани в сивата вулканична пепел ямки.

Снимка: iStock by Getty Images

Причината за съществуването на ямките е да се предпазят младите растения от постоянните ветрове, които духат откъм Атлантическия океан и които могат буквално да изкоренят по-слабите стъбла. Като допълнителна защита откъм ветровитата страна винопроизводителите правят и стени от по-едри вулканични камъни.

Снимка: iStock by Getty Images

Много от винарните все още разчитат на камили, внесени преди десетилетия от Сахара, за да пренасят кошове с грозде и туристи на гърбовете си през меката, песъчлива почва, която затруднява други превозни средства.