Планирате пътуване до Япония? В Страната на изгряващото слънце всеки сезон носи свой собствен чар, както и предизвикателства, които трябва да имате предвид. В този пътеводител туристическият портал NasamNatam изследва кои са най-добрите месеци и сезони за пътуване до Япония, кога е най-натоварено и кога - най-евтино.

Най-доброто време: пролет и есен

Ако мечтаете за перфектно време и зашеметяващи природни картини, насочете се към пролетта (от март до май) или есента (от септември до ноември). През пролетта цъфтят емблематичните вишни, които покриват страната с розови нюанси, деликатни като захарен памук. Пикът обикновено е в края на март и началото на април в големите градове като Токио и Киото.

Есента предлага също толкова невероятни гледки с пейзажи в червено, оранжево и златно. Планирайте пътуване до Япония през есента, по време на "момиджи", което означава "червени листа" или "листа с променящи се цветове". Това е времето на традиционното японско занимание "момиджигари" - в буквален превод "лов за червени листа". Японците се отправят към красиви природни местности, където се наслаждават на ярките цветове на есенните листа на дърветата, така както го правят напролет с вишните.

През тези два сезона температурите са меки, обикновено около 20 градуса, което ги прави идеални за разглеждане както на градовете, така и на провинцията. Освен това валежите са минимални, а ясното небе създава идеални възможности за снимки. 

Снимка: iStock by Getty Images

Избягайте от тълпите: зимен и дъждовен сезон

Искате да избегнете туристическите тълпи? Помислете за посещение през зимните месеци (от януари до началото на март) или през дъждовния сезон (от юни до средата на юли). Въпреки че зимата носи ниски температури, тя е идеална за тези, които пътуват с ограничен бюджет заради по-ниските цени за полети и настаняване.

Любителите на зимните спортове ще намерят рая в перфектните склонове на Нагано и Хокайдо, докато други могат да се стоплят в уютните онсени (горещи извори).

Дъждовният сезон може да звучи непривлекателно, но не позволявайте на дреболия като малко вода да ви спре. Освен това дъждът създава мистична атмосфера около храмовете и градините.

Кои периоди да избягвате

Отбележете в календара си периода, който трябва да избягвате: Златната седмица (29 април до 5 май), когато заради поредицата от 4 официални празника вътрешният туризъм е в пика си и почти всичко - от влакове до хотели - е резервирано. Цените скачат и популярните места стават изключително пренаселени.

По подобен начин периодът от средата на юли до август може да бъде предизвикателство, тъй като влажността и топлината в градове като Токио и Киото могат да бъдат интензивни, а температурите често надвишават 30°C.

Сезонът на тайфуните (от май до октомври, с пик през август и септември) е друго съображение, което да имате предвид, въпреки че директните удари са рядкост. 

Снимка: iStock by Getty Images

Всичко зависи от региона

Не забравяйте, че географията на Япония е причина климатът да е различен в страната. Докато Токио може да е зноен през август, Хокайдо се радва на меки температури и синьо небе - идеално за приключения на открито. Междувременно субтропичният климат на Окинава го прави целогодишна дестинация, въпреки че е особено привлекателен през зимата, когато останалата част от Япония е с хватката на студа.

Време за кулинари

Ако сте гастроентусиасти, изберете времето на посещението си в съответствие със сезонните специалитети. Лятото е сезонът на освежаващата супа с нудъли сомен и какигори (десерт с настърган лед и сироп), есента предлага гъби мацутаке и сладки картофи, зимата затопля с горещи ястия, а пролетта изкушава с лакомства с аромат на сакура и пресен бамбук.

Най-доброто време за посещение на Япония в крайна сметка зависи от вашите приоритети. Какъвто и сезон да изберете, богатата култура на Япония, невероятната храна и топлото гостоприемство гарантират незабравимо изживяване.

Вижте актуални оферти за пътуване до Япония!