Стара планина, Рила и Пирин са планините с най-много инциденти, сочат данните на Планинската спасителна служба. 

Общо на 1400 пострадали е оказана помощ през настоящата година, съобщи директорът на Планинската спасителна служба при БЧК Емил Нешев на пресконференция във връзка с началото на зимния сезон.

През предходната 2020 г. за същия период е била оказана помощ общо на 2503 души - спадът е с над хиляда пострадали.

Повече инциденти във високите планини, по-малко по пистите

Основният спад е от случаите на оказана помощ по ски пистите - през изминалата година те са 1234, като за 2019/2020 г. те са били 2376. Имаме повече от 1000 случая по-малко заради COVID-19, заради по-малкото посещения на чужди туристи, и въобще - по-малката населеност по ски пистите, посочи Емил Нешев.

Не е такава ситуацията обаче при осъществените акции във високата планина - случаите, в които ПСС няма дежурни постове в планината, а всичко се организира от населените места и участват почти изцяло доброволни планински спасители. Тези акции са 143 до вчера, при 114 през предходната 2020 година.

Това показва сериозен ръст в акциите във високата планина. При тези 143 акции е оказана помощ на 166 души, от тях 155 са живи, 10 души са починали, а един все още е в неизвестност.

Има и над 65 случая на оказана помощ само по телефона от спасителите от Централния денонощен пост, без да се налага излизане на хора на терен.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В кои планини има най-много инциденти

Според броя акции във високата планина на първо място е Стара планина - с 40 акции, 36 са в Рила, в Пирин - 34, Витоша - 26, Осогово, Беласица и Родопите са с по две акции и една е на Славянка.

Според причината, довела до необходимостта от спасителна акция, на първо място е туризмът в планината (101 акции), 10 са причинени от фрирайд със ски, седем от фрирайд със сноуборд.

Все по-малко стават случаите от битов характер по хижи и заслони. Планинските спасители са осъществявали почти изцяло транспортни акции (102), при които е трябвало да намерят пострадалия, да го стабилизират и транспортират до място, където може да бъде предаден на спешна помощ. Имало е и 24 случая на извеждане от трудна ситуация и 14 на търсене. Една акция е била с използване на хеликоптер.

Имало е и една лавинна акция и една евакуция от високи дървета на парапланеристи.

Причини за инциденти в планината

Основната причина за инцидентите в планината остава подценяването на условията, както и недооценяване на собствените възможности. Непознаването на теренните особености и метеорологичната обстановка също са фактори, които водят до нещастия, наред със слабата физическа подготовка, извънпистовото каране и неподходящата екипировка.

Въпреки пандемията, в ПСС са се състояли основните курсове за обучение и тази година има 15 нови сертифицирани спасители, трима лекари - планински спасители, четирима нови инструктори по планинско спасяване и един нов инструктор в Групата за спасяване с кучета.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Съвети за туристите и спортистите в планините

Председателят на ПСС на БЧК инж. Веселин Ганчев призова скиорите да се съобразяват със собствените си възможности и с означенията на пистите. Основно правило е "задният пази предния".

По отношение на т.нар. фрирайдъри - скиори и сноубордисти, които карат в необработени терени, Ганчев призова да се съобразяват с правилата, а така също да се запознаят с устройства, които биха им помогнали, като индивидуални лавинни уреди, но въпреки това, да не смятат, че те ги правят безсмъртни.

За обикновените туристи Ганчев препоръча добрата екипировка и предварителната подготовка във всяко отношение, а родителите на малки деца да внимават за белези на измръзване.

Основното нещо при планината е тя да не бъде подценявана, напомни Веселин Ганчев, който призова също планината да не бъде замърсявана.