Есента е чудесно време да прекарвате повече време с децата навън.

След като премине първоначалния шок от застудяването, много от есенните дни са приятни за разходка в планината.

Всъщност дори и да са мъгливи, за децата пак са чудесни - има ли нещо по-магическо от разходка в мъглата?

Сега е най-пищната част на есента - цветни листа, слънчеви следобеди, влажни гори и аромат на бор и мъх.

Ако все още не сте завели децата в планината, следват 25 идеи с какво да запълните деня така, че да е забавно за всички.

Есенните листа могат да се използват за творчество вкъщи

Снимка: iStock by Getty Images

1. Събирайте есенни листа, шишарки, жълъди, шипки. В студените или дъждовни дни ги използвайте за творчество вкъщи. За да изсушите добре шишарките и да сте сигурни, че не сте донесли с тях някоя буболечка на стоп, сложете ги във фурната за 30 минути на 100-120 градуса.

2. Вдъхновете се от историята за Мечо Пух: Застанете на парапета на мостче над реката и едновременно с децата си хвърлете пръчка по посока на течението. После изтичайте от другата страна на моста и вижте коя пръчка ще се покаже първа.

3. Постройте къщичка с материали, намерени в гората - клечки, листа, клони.

4. Скачайте в дълбоките купчини с паднали листа (да, вие също!).

5. Наберете си шипки и ги сварете на чай (пълни са с витамин С).

6. Запалете си огън, за да се сгреете. Няма нищо по-сгряващо душата от детските спомени в гората, когато всички са се събрали около огъня. Изполвайте случая, за да научите децата си къде е разрешено да се пали огън и къде не, както и как се гаси преди да си тръгнете.

7. Изминете екопътека (открийте идеи за екопътеки тук >>>).

Слънчевото есенно време е перфектно за разходка по екопътека с децата

Снимка: iStock by Getty Images

8. Пийте топъл чай с мед (или горещ шоколад) от термоса.

9. Вместо сандвичи, сложете топла супа в термоса за сгряващ обяд сред природата.

10. Изберете сравнително равна пътечка и карайте колела (например Обиколната на Витоша).

11. Съберете листа за хербарий. Изберете тези с най-ярки цветове и ги изсушете притиснати между листове хартия.

12. Правете торти от кал. Децата обичат калта - често повече, отколкото на родителите им се иска. Сложете им непромокаеми дрехи и гумени ботуши и ги пуснете да си играят с калта в гората. За разлика от градската кал, тази в планината може дори да се нарече (условно) "чиста". Покажете им как да си направят торта от кал, като добавят жълъди, листа и камъчета за украса - и разбира се клечки за свещи.

13. Отидете на нощен преход. Това занимание е подходящо за малко по-големи деца, които истински ще оценят разходката в планината в часа, в който обикновено трябва да са в леглото. Вземете фенерчета и челници за всички и изберете добре позната пътека. В мрака се вижда малко, затова и децата ще забележат много повече детайли от заобикалящия ги свят.

14. Направете си пикник.

15. Спете в хижа.

16. Организирайте си четене сред природата - вземете любимите книжки (може да са тематични за есента за пълна хармония) и изберете някоя слънчева поляна, за да почетете заедно.

17. Направете си барбекю. Включете децата в събирането на сухи клони за огъня и им дайте важни задачи, свързани с печенето.

18. Спете в палатка или каравана. Повечето семейства с деца ходят на къмпинг само през лятото, но с малко допълнителна подготовка можете да къмпингувате щастливо и през есента.

И есента става за къмпинг - трябват ви малко повече дрехи и малко повече одеяла.

Снимка: iStock by Getty Images

19. Направете лодки от кора на дърво и ги пуснете в река. Гумените ботуши и тук са най-добър приятел на родителя, за да може децата да джапат спокойно в студените потоци.

20. Организирайте търсене на съкровище. Направете списък с няколко неща, които могат да се открият в есенната гора (за по-малките нарисувайте/принтирайте картинки) и ги пратете да ги открият. Не забравяйте малка награда за първия. 

21. Спрете и гледайте залеза. Това, че се стъмва по-рано, означава, че и децата могат да спрат за минута и да гледат залеза с вас, без да нарушават часа за лягане. Едно от най-ценните неща, на които можете да научите наследниците си, е да обръщат внимание на малките неща - като яркочервеното небе по залез.

22. Направете си есенна фотосесия. С професионален фотограф или с телефон в ръка, запечатайте цветовете на есента и усмивките на семейството.

23. Направете си разходка в мъглата. Колкото по-гъста, толкова по-магическо!

24. Катерете се на дървета. Или поне оставете децата да го правят. Това занимание ще ги сгрее, ще ги измори (всички родители тайно или явно имат една цел през деня: да изморят децата) и ще повиши самочувствието им, че могат да се справят с нещо ново.

Извадете хвърчилото - есента е неговият сезон

Снимка: iStock by Getty Images

25. Извадете хвърчилата. Ветровитата есен е идеална за това.