Призрачните градове и села имат много по-различна атмосфера от крепостите и древните селища, защото позволяват на дръзналите да ги посетят да се докоснат до живота на някогашните им обитатели.

В пустинния щат Раджастан в Индия има не е едно и две изоставени населени места, но малко привличат толкова много любопитни туристи като село Кулдхара.

Историята на Кулдхара

Кулдхара е основано преди около 700 години и в продължение на векове било проспериращо село под управлението на брамините от царство Джайсалмер. Всичко в историята на Кулдхара изглежда гладко и затова изчезването на жителите му е обвито в толкова много легенди.

Не са запазени исторически данни какво причинява внезапното обезлюдяване на селото, което се случва през 19-и век, буквално за една нощ. Сред теориите на учените са земетресение и внезапно прекъсване на водоизточниците на Кулдхара.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Местните легенди обаче твърдят, че хората от селото са избягали заради жестокостта на един министър от края на 19-и век на име Салим Сингх. Той се влюбил в местна девойка и искал да се ожени за нея насила. Изискал от жителите на селото да му я предадат, но след като се събрали на общ съвет, те решили да напуснат родното си място, вместо да се подчинят. Докато се спасявали, те хвърлили проклятие върху Кулдхара - никой никога повече да не може да се засели тук.

Твърди се, че тези, които опитали да заживеят в изоставеното село, преживели куп паранормални явления като движещи се сенки, говорещи духове и зловещи гласове и се отказали. На селото постепенно му излязло име на обитавано от призраци място и славата му се разнесла не само в Индия, но и отвъд граница.

Какво ще видите в Кулдхара днес

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Днес от селото са останали развалини от 410-те къщи, които го изграждат. На места разрухата е пълна, а на други има запазени постройки и дори изящни орнаменти по фасадите. Могат да се видят три крематориума и няколко девали - мемориални плочи.

Ако изображенията от тези плочи могат да се използват за индикация за живота на местните хора, то знаем, че мъжете са носели тюрбани и повечето са били с бради.

Между 2011 и 2017 г. в Кулдхара са заснети няколко филма, като временно в селото можеха да се видят надписи на урду и знаци на талибани, останали от снимките.

Как да стигнете до изоставеното село Кулдхара

Останките от Кулдхара се намират на около 20 км от Джайсалмер в щата Раджастан, Индия. Размерите му не са големи - побира се в квадрат с размери 260 на 860 м.