Преди няколко десетилетия замъкът Гурич в Северен Уелс е изоставен, след като близо 200 години в него кипи живот.

Зданието е създадено като частна резиденция, за кратко се използва и за исторически възстановки. Това, което днес е останало от бурното му минало, са предимно руини, както и (ако се вярва на градските легенди) призракът на някогашния му собственик.

"С ужас чух веригите на главната порта да дрънчат и тогава към мен тръгнаха стъпки, разказва един от мениджърите на замъка за срещата си с призрака на Гурич. Беше пълен мрак и аз чаках на Главната тераса електротехникът да приключи с работата си в другата част на замъка, за да мога да заключа. Стъпките се приближаваха все повече и повече, и на около 30 сантиметра от мен внезапно замлъкнаха. Едва успявайки да си поема дъх, извадих телефона си и пуснах фенерчето... но там нямаше никого."

View this post on Instagram

A post shared by Gwrych Castle (@gwrychcastle)

Смята се, че призракът, който обитава Гурич, е графиня Уинифред - жена с много власт, която давала пари за болници, изкуство и църквата. Но ето как започва всичко.

Строежът на замъка започва през 1812 г., когато Лойд Хескет Бамфорд-Хескет поръчва да се издигне сграда в памет на рода на майка му. Самият Лойд живее тук през част от годината, като междувременно разширява и облагородява околностите му.

Докато прочутата фамилия обитава замъка, вътре има 128 стаи, включително 28 спални. Само оградите на имението са с дължина над 15 км. Днес те целите са обрасли с растителност, стените на замъка са с лющеща се мазилка, а стаите са празни и студени. Не е трудно да се повярва, че тук се разхождат призраци при тази атмосфера.

За кратко през миналия век Гурич се превръща в място за исторически възстановки.

Официално е изоставен през 1985 г. и оттогава започва да се руши. Прозорците на замъка са били направени от ковано желязо и цветни стъкла. Отвън са напомняли на готически храм. Сега на мястото на прозорците зеят дупки, а прочутото мраморно стълбище е обрасло с мъхове и треви.

Въпреки окаяния си вид, през последните години замъкът е използван многократно за снимане на филми и телевизионни предавания, чрез които финансира възстановяването си.

Марк Бейкър, който е начело на екипа за реставрация, споделя пред онлайн изданието "Инсайдър", че легендите за призраци може би не са пълна измислица: "Видях някои странни неща и чух някои странни неща," споделя той и разказва как видял топка от светлина на мраморното стълбище.

Частично възстановената трапезария. Прозорците са временно покрити.

Трапезарията преди реставрацията:

https://www.instagram.com/p/CUFr68lsFx5/

Други посетители споделят, че докато са били сред руините, са се чувствали наблюдавани.

Макар все още да няма ток и вода, част от сградата вече е напълно възстановена и се предлага за туристически обиколки с обещанието за срещи с призраци. Част от преживяването включва обиколка на замъка след залез със специална апаратура за засичане на паранормална активност. Който желае, може да се включи и в сенас за контакт с мъртъвци.

Как да стигнете: Замъкът Гурич се издига на възвишение над уелския град Абъргели.