Да отидете на оперно представление в легендарната миланска опера "Ла Скала" е сред преживяванията, които се помнят цял живот.

Но тъй като така мислят и хиляди други хора по света, обикновено да се сдобиете с билет за спектакъл е сложна и скъпа задача.

Ако не сте успели да се доредите за място в залата за изпълнение на "Набуко", можете да се утешите с билет за музея на операта. Щом влезете зад кулисите обаче, ще разберете, че преживяването в този музей е много повече от утешителна награда.

В музея на Ла Скала се пазят уникални костюми от представления

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво ще видите в музея на операта "Ла Скала"

През годините управата на "Ла Скала" събира костюми, инструменти и други предмети, принадлежали на известни певци, музиканти, диригенти и композитори, до чиито истории посетителите могат да се докоснат.

В музея ще видите оригинално пиано, което е принадлежало на композитора Ференц Лист. Подарено му е лично от производителя на инструмента през 1883 г. и до ден-днешен е в отлично състояние, като на него се свири при специални случаи.

Пианото на Ференц Лист се пази в музея на Ла Скала

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Специална зала е посветена на Джузепе Верди, който стартира кариерата си именно в "Ла Скала".

По стените има десетки картини на всички оперни знаменитости, докоснали се до прочутата опера.

Във всяка зала има мултимедийни екрани, които разказват историите и анекдотите зад произведенията на изкуството.

В музея на Ла Скала се пазят уникални костюми от представления

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Билетът за музея ви дава и още едно уникално преживяване - можете да се качите в балконите на трето ниво и да видите сцената отвисоко. За да се случи това, трябва да имате и малко късмет, тъй като достъпът до балконите е разрешен само когато няма репетиции или други събития в залата.

Операта Ла Скала в Милано - една от най-известните оперни сцени в света

Снимка: iStock by Getty Images

Невероятна е атмосферата в библиотеката на операта, където най-старата книга, която се пази, съдържа комедиите на Плавт и е отпечатана през 1511 г. във Венеция. Още над 350 книги са от 16-и век, а общият брой на изданията е над 150 000. За библиотеката е нужно да си направите предварителна резервация, като е отворена за посетители само в определени часове.

Как да посетите "Ла Скала" като туристи

Музеят към операта предлага няколко варианта за посещение. Можете да си вземете билет за музея и да се разходите сами, като използвате безплатното приложение за телефон и таблет, на което има аудиогид. Можете да се включите и в посещение с екскурзовод (на италиански или английски, вижте в сайта за актуални дни и часове на обиколките).