Почитателите на зимата имат още време да ѝ се насладят в пълния блясък - по традиция февруари предлага по-меко време, повече слънце и по-дълъг ден за време навън.

Ако се чудите накъде да поемете през предстоящите почивни дни или просто имате нужда да се заредите с вдъхновение от маршрутите на другите, вижте предложенията на трима травъл блогъри.

Те ще ви отведат на три от най-красивите места в планините, до които можете да стигнете сравнително лесно дори и при зимни условия. 

 

 

 

Хижа Македония

Снимка: Елена Колева от My Places to Visit

Препоръчано от: Елена Колева от My Places to Visit

Сгушена в седловината Мечи проход на 2166 м н.в. между Голям и малък Мечи връх в Югозападния дял на Рила, хижа Македония е мястото, където ще станете свидетели на най-зашеметяващите изгреви и залези през зимата.

Огън в небето, пухкави розови облаци и феерия от цветове са част от вълнуващото представление, което поднася природата. Маршрутът до хижата е изключително живописен и приятен, а гледките, които се откриват по 7-километровата пътека, си заслужават всяка минута усилие.

Хижа Мальовица

Снимка: Мариана Константинова от Nomads time

Препоръчано от: Мариана Константинова от Nomads time

"Когато падне пресен пухкав сняг си имам любими местенца, които те пренасят сякаш в паралелна вселена. Маршрутът от Меча поляна до хижа Мальовица е едно от тях и всяка година, поне веднъж, е включен в програмата ми. А когато наоколо побелее става тихо, искрящо и много уютно. По-голямата част от разходката е по протежението на Мальовишка река, сред гъста борова гора. Хижата е заобиколена от високите рилски хребети, включително и вр. Мальовица (2729 м.н.в.), извисяващ се над нея. Вътре винаги ни очаква гореща чорба и ароматен планински чай. "

Язовир Белмекен

Снимка: Дарио Диониси от Exploring beyond Sofiа

Препоръчано от: Дарио Диониси от Exploring beyond Sofiа

Зимата определено показва природата в друга светлина, затова моето любимо място се намира на високо и отдалечено - язовир Белмекен. Той е разположен на скромната надморска височина от 1923 м в Рила планина, което го прави един от най-високите язовири у нас и на Балканите.

Интересни факт за мястото:

1. Язовир Белмекен е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

2. Името на язовира означава "Известно място", като притежава смесен българо-турски произход, тъй като е съставно сложно име от думите бел + мекен. Първата дума има българо-тракийски произход със значение бял или известно, а втората част е съставена от турската дума "мекян", която значи дом или стопанство.

3. Той е най-високопланинското водохранилище в Източна Рила, което е изградено на река Крива река.

Язовир Белмекен представлява еднодневно бягство от големия град, с което ще може да се потопиш в магията на българската природа. Тук през зимата царят спокойствието, мирис на свежест и сняг! Така че, ако търсиш място, което да притежава всички качества, за да си прекараш хубаво и да си тръгнеш с незабравими спомени и гледки, това е дестинацията!

ИЗБРАНО