Видин се намира в ъгълчето на картата и обикновено пътуването дотам е специално и планирано, а не по път за нещо друго.

Ако идвате от другия край на България, възползвайте се от изминатите километри и си направете няколкодневно пътешествие в района, пълен с малко известни, но прелестни места.

От крепости и манастири до разходка с корабче и село със самодиви - вижте какво можете да видите в околностите на Видин.

В края има и карта, за да планирате по-лесно своето пътуване.

Започнете от Видин

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Във Видин се издига единствената изцяло запазена крепост в България - Баба Вида. През Средновековието е служела за замък на местния български владетел, а по време на османската власт е била затвор и склад за оръжие.

Направена е възстановка на килия с пазач, а от високите части на крепостта се разкрива красива панорама към Дунав.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разходете се с корабче по Дунав

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разходката по Дунав не е гарантирана по всяко време на годината, но когато пристигнете, разпитайте местните дали в момента се движи туристическо корабче. Изпийте едно капучино на борда, докато пред очите ви тича брегът заедно с кулите на Баба Вида, а в далечината се издига Дунав мост 2.

Минете по Дунав мост 2

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако условията и маршрутът ви позволяват, минете по Дунав мост 2 и си направете кратка разходка в Румъния. Калафат е спретнато малко градче с прави улици на метри от брега на Дунав, а ако продължите до Крайова, ще можете да видите по-голям град с университет, много заведения и красиви паркове.

Нощувайте в Изворски манастир

Снимка: Wikipedia

Този красив реставриран манастир от 12-и век се намира на място, където царуват тишината и спокойствието. Според легендата е основан от руския княз Извор Таворски, разрушен е след османското нашествие, а от 17-и век започва постепенното му възстановяване. Манастирът е действащ женски и предлага стаи за нощувки.

Изкачете се до Алботински скален манастир

В България скалните манастири не са много, но специално Алботинският е сред по-малко познатите. До него са изградени стъпала и в подножието му има параклис, но самият манастир не е поддържан и е обект на вандализъм. Намира се край пътя за село Раброво.

Вижте крепостта Кастра Мартис в Кула

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Отбийте в град Кула, където в центъра се издигат останките от римската крепост Кастра Мартис. Най-вероятно е построена по времето на император Диоклециан, а по време на Видинското царство е използвана при последните опити за отбрана на България от османските турци.

Осмелете се да бъдете в Шишенци след залез - селото със самодивите

Това село с около 60 жители на 5 км от сръбската граница от години е известно с легендите за самодиви, които живеят край него. Край селото и най-вече около гробището след залез се чуват странни викове и както го описват местните, "музика като от веселие", която не е ясно откъде идва. Ентусиасти от цяла България идват в селото по тъмно, за да чуят мистичните звуци и да се опитат да зърнат самодивите. В повечето случаи чуват само виенето на чакалите, но някои очевидци разказват и истории за необичайни среднощни срещи.