Малдивите от години имат репутация на място за ексклузивни луксозни почивки, предимно в затворени комплекси и частни вили на усамотени островчета. Пакетните почивки са обичайния начин, по който чужденците се запознават с райския архипелаг, но като всяко място по света, и Малдивите имат и друго лице.

Как живеят местните хора, възможно ли е да се влеете в тяхното ежедневие и да се превърнете в почти-местен на някой от островите, които не са изцяло заети от хотели?

Съществува ли такова нещо като "да пътуваш из Малдивите като местен и с малък бюджет"?

Какви са правилата?

Чак през 2008 г. правителството отмени съществуващия дотогава закон, според който чуждестранните туристи имат право да отсядат само в хотелски комплекси. Оттогава нискобюджетното пътуване и близките срещи между туристи и местни на практика станаха възможни.

Местните хора имат право да лицензират домовете си като къщи за гости на така наречените "местни острови" (local islands) - обратното на частните острови, на които има хотели и които нямат почти никакъв досег с ежедневието на хората от Малдивите. На местните острови ще видите усмихнатите местни, ще можете да се разходите из пазарите, да се отбиете в някоя чайна или да разгледате ярко боядисаните къщи.

Мале, Маафуши, Тулусдоо, Маибадоо са някои от най-популярните местни острови сред независимо пътуващите туристи.

Местен мъж продава кокосови орехи на улицата в Мале

Снимка: iStock by Getty Images

На Малдивите може да се пътува по-евтино, но не и наистина евтино

Макар престоят в къщи за гости да не е толкова скъп като цените на пакетите в големите хотели, имайте предвид, че Малдивите, дори и на местно ниво, не са ултраевтина дестинация подобно на Тайланд или Индия например. За нощувка в двойна стая в къща за гости на местен остров пригответе около 50-100 долара (понякога цената включва и домашно приготвена храна). Когато отседнете в къща за гости обаче можете сами да избирате места за хранене и забавление, компании за гмуркане и т.н., което ви дава по-голям избор в сравнение с почивката в затворен комплекс.

Вечеря за двама в ресторант на местен остров ще ви излезе около 15-20 долара. В менюто очаквайте сандвичи, риба, къри и ориз. На по-слабо посещаваните острови няма ресторанти, тъй като местните се хранят само у дома. Там храната е включена в цената на нощувката ви, като семейството, у което сте отседнали, може дори да ви покани да се храните с тях.

Що се отнася до полетите до Мале, те поддържат сравнитело високи цени, а и са единственият начин да стигнете до островите. Въпреки това по-дълъг престой на Малдивите ще компенсира разходите за самолетни билети.

Магазин за спортна и водолазна екипировка на остров Маафуши

Снимка: iStock by Getty Images

Пътувайте извън туристическия сезон

В Малдивите има силен сезон (който съвпада със студените месеци в Европа) и слаб - от юни до октомври. Вторият е времето, в което падат най-много дъждове, а небето често е покрито с облаци. Въпреки това температурите са винаги високи и усещането за лято няма да ви напусне. През слабия сезон някои от хотелите и къщите за гости свалят драстично цените си - понякога наполовина на нощувките за Нова година или Свети Валентин например. Липсата на много туристи ще ви позволи и по-лесно да завържете познанства с местните хора.

Придвижвайте се с местни фериботи

Вместо частни трансфери с лодка или самолет, пътувайте между островите с държавната фериботна компания MTCC. Билетите струват по няколко долара (обикновено между 5 и 10) и макар придвижването да не е особено бързо, ще имате възможност да прекарате време с местните, докато плавате към своята дестинация и се оглеждате за делфини в океана. Проучете предварително маршрутите и разписанията, защото придвижването между два атола невинаги е лесно, бързо или евтино. Връзката до някои острови е само 2 или 3 пъти седмично.

Рибата от сутрешния улов

Снимка: iStock by Getty Images

Купете си местна СИМ карта

Разходите за роуминг могат сериозно да застрашат бюджета ви, ако ви се наложи да ползвате интернет извън местата с WiFi, така че си вземете местна СИМ карта. Можете да го направите още на летището. За под 20 долара ще разполагате с достатъчно интернет за няколко седмици.

Алкохолът не е ваш (бюджетен) приятел

Малдивите са мюсюлманска страна, в която алкохол се сервира само в хотелите и на лодките за гмуркане. Ако сте на местен остров, опцията с хотелите отпада. В случай, че пиенето е наистина важно за доброто ви прекарване, имате две основни опции. Едната е да се включите в тур до най-близкия хотелски комплекс, а другата - да се качите на някоя от лодките за гмуркане вечер. И в двата случая обаче се пригответе да платите сериозни суми - алкохолът се облага с много високи такси на Малдивите и ще се окаже сериозно перо в бюджета ви.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е че на местните острови не е приемливо да ходите по бански на плажа. Ако се качите на лодка за тур обаче, няма проблем.