Регионален природен парк Мадоние безспорно не е онова, което бихте си представили, когато мислите за Сицилия. Най-големият остров в Средиземно море обикновено предизвиква образи на тюркоазени води и пищни барокови градове, пясъчни плажове и перфектни като пощенска картичка крайбрежни къщи и замъци.

Със своята селска, аграрна топография, Мадоние не може да не бъде по-различно от всичко това. Но именно заради тази специфика група ентусиасти неотдавна избраха да предложат ново изживяване при пътуване, фокусирано единствено върху Мадоние, наречено съвсем подходящо - Сърцето на Сицилия.

Местни занаятчии, пастири, производители на сирене и фермери отварят вратите на домовете си, за да дадат възможност по съвсем нов начин туристите да опознаят техния остров. Хълмове покрити с житни полета и осеяни с вятърни турбини, простиращи се в далечината, и някъде там, сгушено в планините, се появява малко селце с каменни къщи. Пейзажът, окъпан в охра и злато, е толкова въздействащ, че въображението просто препуска от мит в мит.

Пътищата отвеждат към поредното приключение в Мадоние, организирано от местните фермери

Снимка: iStock by Getty Images

Местните вярват, че Мадоние е перлата на Сицилия и искат да я покажат на колкото е възможно повече хора. Но има и друга кауза. Желанието да се помогне за съживяването и на връзките с общността на селата на Мадоние, които, подобно на много малки градове в цяла Италия, и в исторически бедния юг, отдавна са засегнати от хронично обезлюдяване.

Снимка: iStock by Getty Images

Двигателят на идеята е Фабриция Ланца, директор на кулинарния център в Мадоние, в който преподава на чуждестранни студенти земеделски практики и дава ценни препоръки за приготвяне на сицилиански специалитети от 1989 г.

 "Когато се оказахме в изолация и трябваше да прекратя часовете си, започнах да мисля как да върна духа на тази земя, която ми даде толкова много", казва Ланца, която живее в 200-годишна стара ферма. През последните 20 години тя активно работи със занаятчии и фермери - онези, които най-добре познават и най-силно обичат Мадоние, но няма с кого да споделят своите умения и истории.

Така, във времето на принудително уединение, се ражда мозъчният тръст, който взима решение да разработи поредица от пътувания, които да покажат дома им. Мадоние е съкровищница с културни, исторически, природни и земеделски забележителности.

Шест домакинства сега предлагат различни маршрути, съсредоточени около техния опит - от производство на храни и селско стопанство до майсторство, екологични разходки и археологически екскурзии. За много от преживяванията си партнират с фермери, пастири и занаятчии, за да предложат всичко - от нощувки, до дегустация на сицилиански блюда, и да се насочи вниманието към общностите в района.

Старият град в Петралия Сопрана

Снимка: iStock by Getty Images

Може да научите как да правите рикота с овчаря Филипо Привитера, който дои своите 300 овце на ръка всяка сутрин, да събирате диви билки с местната екологична асоциация, която организира преходи из този високопланински район, или пък да посетете ателието и пещта на керамика Джовани Д'Анджело, който изработва плочки повече от три десетилетия. Съществува възможност да участвате в сезонното производство на зехтин в органична ферма, както и да научите повече за събирането на пшеница и да се опитате да компостирате. Крайната цел е туристите наистина да влязат "под кожата" на този забележителен регион. Всички дейности са предназначени да популяризират местната общност и нейното право да бъде главен герой на Медоние. Всеки, който е част от този проект, вече има работа или собствен малък бизнес.

Пътуванията започват от приказното село Polizzi Generosa. Generosa, озвачава щедър, а името му е дадено през 1234 г. от краля на Сицилия Фридрих II, който оценява богатството му по достойнство. Селцето се отличава с елегантни каменни сгради и криволичещи калдъръмени алеи, богато украсени църкви и старинни пиацети (малки площади), а гостите го определят като "абсурдно красиво". Сицилианската програма не просто иска да привлече туристи, а да подчертае уникалността на Мадоние.

Местните са неуморни в желанието си. Още при пристигането на гостите, ги повеждат на разходка, чрез която да научат повече за растенията, дървета и плодове на региона. Голяма част от фермерите отглеждат повече от 40 сорта местни сицилиански плодове, застрашени от изчезване. Обядът в семеен ресторант и отсядането в селска резиденция е само малка част от преживяването.

Разположен на повече от 40 000 хектара, природният резерват е глобален геопарк на ЮНЕСКО от 2015 г. и е дом на елени лопатари, диви свине и сокол скитник. Мадоние се определя като ботанически рай. Тук могат да се видят повече от половината от 2600-те известни вида в Сицилия. Някои от най-древните скали и планини на острова също се намират тук, както и най-зрелищните върхове. Сред тях, Пицо Карбонара, извисяваща се на 1979 метра - най-високата планина в Сицилия след Етна.

Жителите на Мадоние определят региона си като най-богатата градина в Сицилия, с повече от 1600 растителни организми, вкаменелости и варовикови скали, които датират отпреди около 200 милиона години.

Петралия Сопрана вероятно е не само най-високият град в природния парк, но и най-оживеният в Мадоние. Тук се предлага и един от най-популярните сладкиши в региона - торта, направена от тънко тесто, пълнено с тума (несолено местно сирене), захаросана тиква, захар и парченца шоколад. Освен да я дегустирате, можете да участвате в приготвянето й.

Църквата "Свети Стефан" в Чефалу

Снимка: iStock by Getty Images

Не по-малко известна е и галантерията в града. Магазинът предлага висококачествени прежди и е домакин на безплатни плетачни семинари за местните жители, към които често се присъединяват и туристите.

Гледайки напред в бъдещето, мозъчният тръст на Мадоние има за цел да продължи да се разширява с повече домакини, повече партньори и повече маршрути. Има само един малък проблем - повечето местни хора не говорят английски език. Затова сега се организират курсове. Независимо от възрастта, повечето от жителите вече са се присъединили към учебния процес.

Подходът отдолу нагоре е единственият начин, по който наистина трябва да се работи. Започва се от хората, категорична е Фабриция Ланца, която вече обучава няколко възрастни дами.