Студените зимни месеци с дълги нощи са перфектното време за наблюдение на Северното сияние.

Ако все още не сте видели с очите си танцът на светлините в северните небеса, отправете се отвъд Полярния кръг. Между септември и март в северните части на Финландия, Швеция и Норвегия имате най-голям шанс да се срещнете лично с Аурора Бореалис.

Недокоснатата природа на Скандинавия е идеалният фон, а близостта ѝ с България (поне в сравнение с други популярни места за наблюдение на сиянието като Русия, Канада или Аляска) я прави най-подходящото място за любителите на природни зрелища. Единственото, за което трябва да следите, е нощите да са ясни и без луна. Има и редица сайтове, които предлагат изпращане на имейл, когато се очаква северно сияние.

Ето и кои са някои от най-красивите места в Скандинавия, от които да видите Северното сияние.

Лапландия (Финландия)

Снимка: Pertti Turunen/VisitFinland.com
 

Финландската част на Лапландия е най-доброто място за наблюдение на сиянието във Финландия. Тук явлението се вижда в небето почти всяка ясна нощ, докато в южните части на Финландия - само в 10-20 нощи за сезона.

В тази част на страната има много специални луксозни иглута, в които туристите могат да гледат към небето, без да се лишават от уютната топлина.

Леден хотел (Швеция)

Снимка: Asaf Kliger/Icehotel.com/imagebank.sweden.se

Леденият хотел се намира на 200 км северно от Полярния кръг - това е повече от перфектна локация, ако искате да видите сиянието. Самият хотел е изграден изцяло от ледени блокове и съдържа хотелски стаи, бар и арт галерия. За първи път леденият хотел се появява в Юкасерви през 1989 г. и оттогава е любимо място за среща със северната зима за посетителите на Швеция.

Лапландия (Швеция)

Снимка: Hjalmar Andersson/imagebank.sweden.se

Шведската част на Лапландия също е отличен избор за почитателите на Аурора Бореалис. Районът е достатъчно близо до северния полюс, за да предлага истинско шоу в зимните нощи.

И тук има огромно разнообразие от места за настаняване - от обикновени хотели до иглута и юрти сред дивата природа. Настаняването далеч от градове и села ви гарантира по-добра видимост.

Национален парк Абиско (Швеция)

Снимка: Per Lundström/imagebank.sweden.se

Национален парк Абиско се намира на няколко километра северно от шведския град Кируна. Ценното тук е, че над парка има научно доказана "синя дупка" - това означава, че част от небето винаги остава ясно, независимо от прогнозата за облаци.

В Абиско се организират нощни преходи и лагеруване в ледената пустош, а от Станция "Аурора Бореалис" се разкриват грандиозни гледки към парка и северното небе.

Коутукейно (Норвегия)

Снимка: Terje Rakke - VisitNorway.com

Това селце се намира в област Финмарк - една от най-подходящите дестинации, ако целта ви в зимна Норвегия е тъкмо Аурора Бореалис. Разположено в земите на сами, селото се слави с ясните си зимни нощи и отличните си водачи, които ще ви отведат до най-добрите точки за наблюдение.

Тромсьо (Норвегия)

Снимка: iStock by Getty Images

Тромсьо се смята за района, в който шансът да видите Северното сияние, е най-голям в Скандинавия. Може да отседнете в града, за да не се лишите от оживената атмосфера, или в покрайнините му, за да сте по-далеч от изкуственото осветление. Всички градски хотели предлагат нощни разходки - пеш, с впряг от кучета, със ски или шейни.

Лофотен (Норвегия)

Снимка: iStock by Getty Images

Сезонът на Северното сияние в Лофотен е по-дълъг от обичайния за Скандинавия - тук можете да видите явлението от август до април. Непременно разпитайте местните за легендите и митовете, свързани със сиянието. За самото небесно шоу имате безкрайни опции за турове в Лофотен - с лодка, със снегоходки, на кон, на топло в минибус, от спа център, на фотокурс...