Зимата в една толкова голяма страна като Русия може да е много различна - някъде е ужасен студ, а на други места е меко и дори без никакъв сняг, разказват от Russia Beyond

Следващите снимки ще ви преведат от столицата Москва до крайния север, за да видите снежния сезон във всичките му лица. 

От затрупани със сняг входни врати до приказни градчета и езера с причудливи ледени форми. 

Вижте снимките в галерия >>>

 

 

Калининград

Кулата на Синагогата в зимен Калининград

Снимка: iStock by Getty Images

Най-европейският град в Русия глези жителите си със сравнително мек климат, затова зимите тук не са толкова сурови и големите студове са голяма рядкост. Между другото, това не пречи снегът да превръща града в зимна приказка.

Санкт Петербург

Зимен градски пейзаж в Санкт Петербург с катедралата Смолни в центъра

Снимка: iStock by Getty Images

Климатът в северната столица е доста своенравен и непредсказуем. Освен това тук има силни ветрове и голяма влажност, заради които ниските температури се понасят още по-трудно... Така че жителите на Петербург често ругаят Петър I, че е избрал точно това място, за да създаде града.

Между другото, тук понякога е и много слънчево - и тогава хрупкавият бял снежец добавя очарование към градския пейзаж.

И можете да се разходите по замръзналата шир на река Нева.

Мурманск

Северно сияние в Мурманска област

Снимка: iStock by Getty Images

Снежни скали, студено, но незамръзнало море (причината тук да се оформи пристанище)... В най-големия град отвъд полярния кръг наистина трябва да сте готови за полярната нощ, която тук трае повече от месец - от началото на декември до средата на януари.

Зимата не може да уплаши туристите, тръгнали да видят уникалното северно сияние. Така че мнозина се отправят към Мурманска област, за да се насладят на невероятните зелени нюанси на небето и красотата на суровата зимна природа.

Москва

Снежна Москва

Снимка: iStock by Getty Images

Московчани са свикнали да се оплакват от времето и често ходят да зимуват в топли страни. Истината е, че тук зимата е много различна. Понякога температурата е средно -5-10℃ и дори се вдига до нулата (в този случай хората се ядосват заради кишата и мокрия дъжд).

Но се случват и продължителни студове с температури под -15-20℃. Заради немалката влажност (и факта, че московчани не са свикнали с истински студове), те се понасят трудно. Понякога има обилни снеговалежи, но пътните служби в града обикновено бързо се справят с тях, така че животът продължава.

Няма обаче нищо по-хубаво от прекрасните разходки из вечерна Москва, украсена за Новата година - това е истинска зимна приказка, заради която можете да преживеете още един кат дрехи.

Сочи

Лифт в ски зоната на Сочи

Снимка: iStock by Getty Images

Преди началото на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. всички се смееха, че това ще са първите Зимни игри в субтропичния пояс. В самия град Сочи температурата през зимата обикновено е около 10℃ и само понякога пада до нулата или малко по-надолу и палмите се покриват с нежен снежец, който бързо се топи.

В планините, обаче, които са разположени до самия град, зимата напомня за себе си и покрива върховете със сняг. И тук ски сезонът е достатъчно дълъг.

Казан

Виенско колело насред снежен Казан

Снимка: iStock by Getty Images

Заради високата влажност в столицата на република Татарстан на река Волга температурата се усеща като доста по-ниска, отколкото е в действителност. Така че от -15℃, които показва термометърът, можете смело да свалите още 5-10 градуса. Тук пада и много сняг.

Волгоград

Църквата Света Троица във Волгоград

Снимка: iStock by Getty Images

Ще кажете, че този град се намира в Южна Русия... Но тук температурите падат сериозно: лятото е много горещо, а зимата е много студена и снежна. Именно тя става сериозно изпитание за двете страни в Битката край Сталинград по време на Втората световна война.

Тюмен

Старинни къщи в Тюмен

Снимка: iStock by Getty Images

Невероятно, но факт - в петролната и газова столица на Русия слънчевите дни са повече, отколкото в Москва. И времето тук не е толкова променливо. През най-студения месец средната температура тук обикновено е -17℃ (което, естествено, не означава, че тя не пада и до -30℃ ).

За да се насладите на истинската красота на руската зима, отидете в Тоболск, където каменните стени на единствения в Сибир кремъл помнят суровите зими от миналото.

Ханти-Мансийск

Зимна пустош в Ханти-Мансийск

Снимка: iStock by Getty Images

Някога това място е било обитавано от мамути, а днес за тях напомнят само заснежените им бронзови скулптури. В самото сърце на Сибир истинската зима започва още през есента, когато температурите падат сериозно и тайгата се покрива със сняг.

Езерото Байкал

Езерото Байкал със замръзнали мехурчета метан под повърхността му

Снимка: iStock by Getty Images

През зимата езерото Байкал замръзва и образува невероятни ледени форми. Вижте тези снимки, направени от нашия главен редактор на Байкал през зимата - ще се влюбите.

Якутск

Якутск, обвит в зимна мъгла

Снимка: iStock by Getty Images

Якутия е най-големият и най-студен регион на Русия. От декември до февруари температурата пада до - 50°С, че и надолу, а градът се покрива с гъста мъгла. И въпреки това животът тук продължава!

Тук пада наистина много сняг... вижте сами.

Норилск

ЖП линия в Норилск, построена върху вечно замръзнала земя

Снимка: iStock by Getty Images

Самото име на този град всеки руснак свърза със студа. Това е един от най-северните градове в света - и тук също можете да видите северното сияние и полярната нощ. Зимата тук продължава от септември до май, а средната температура е −27°C, но понякога пада и до -40-50°C, а освен това духат и силни ветрове.

Владивосток

Токаревският фар във Владивосток

Снимка: iStock by Getty Images

Зимата в Приморския край не е толкова студена, колкото снежна - количеството на снеговалежите тук бие всички рекорди. Отрупаните със сняг улици и пътища създават проблеми с движението, а и жителите често страдат от прекъсвания на тока.

През зимата на 2020 г. Руският мост се покри с лед и алпинистите бяха принудени да го спасяват ръчно, а движението по моста беше спряно.

Петропавловск-Камчатски

Град Петропавловск Камчатски с три вулкана за фон - Корякски, Авача и Козелски

Снимка: iStock by Getty Images

Върховете на знаменитите камчатски вулкани са покрити със сняг дори през лятото. През зимата обаче той е толкова много, че на хората понякога им се налага да изриват не само колите си, но и вратите пред собствените си входове.

Този климат е рай за фрирайдърите сред скиорите и сноубордистите.

В същото време на океана можете да практикувате зимен сърфинг. Температурата през зимата в Камчатка не е особено сурова - средно през януари тя е само −7°C.

Южно-Сахалинск

Зимен изглед към Южно-Сахалинск

Снимка: iStock by Getty Images

По средни показатели на снеговалежите в Сахалин, той изостава от Камчатка. И въпреки това снегът тук е ужасно много. При това понякога той е доста обилен дори и през май - както можете да видите на снимката по-долу.

Тук (както и в много северни градове) сградите са боядисани в различни цветове или пък са покрити с пъстри графити - на първо място, това повдига духа на хората, а на второ - така е по-лесно да намериш дома си във виелицата!