Крит е най-големият гръцки остров и хубавото му е, че има плажове за всеки - и за почитателите на оживлението и плажните барове, и за тези, които обичат закътани заливчета и диво плажуване.

Ако планирате да прекарате лятната си почивка на остров Крит, този пътеводител из най-добрите му плажове ще ви бъде от полза.

Разгледайте фотогалерия >>>

 

 

Елафониси - розовият плаж

Плаж Елафониси

Снимка: iStock by Getty Images

Елафониси е едно от най-невероятните места, на които можете да плажувате на остров Крит. Пясъкът е в оттенъци на розовото, а водата е прозрачна и тюркоазена. Съвсем близо до брега има и малко островче, до което можете да стигнете пеша (а не с плуване!) през плитките води.

Има чадъри и шезлонги и плажни барове, но плажът е свръхпопулярен и лятно време определено е пренаселен.

Триопетра - плажът с трите скали

Плаж Триопетра

Снимка: iStock by Getty Images

Името на плажа Триопетра буквално означава "Трите скали" и идва от канарите, които го разделят на две. Макар да има зони с таверни и чадъри, по-голямата част от Триопетра носи усещането за див плаж. Просторен е и с място за всички, "настилката" му е от пясък и ситни камъчета.

Фаласарна - най-обичаният плаж на острова

Плаж Фаласарна

Снимка: iStock by Getty Images

Плаж Фаласарна редовно влиза в класации за най-красиви плажове - бил е обявяван за най-красив на остров Крит и един от най-красивите в Гърция и Европа. Над него се издигат останките от древноримския град Фаласарна, с които можете да разнообразите мързеливия ден на плажа.

Фаласарна на практика се състои от пет отделни пясъчни плажа. Тази част на крайбрежието е много ветровита и съответно е любима на уиндсърфистите. Плажовете са добре организирани - с чадъри, таверни и забавления.

Глика Нера - плажът със сладка вода

Плаж Глика Нера

Снимка: iStock by Getty Images

В превод Глика Нера означава точно "сладка вода", а името идва от сладководното изворче, което блика от скалите край плажа. И тук морската вода е от онова "карибско" синьо, за което си мечтаем цяла година.

Плажът е с камъчета и до него се стига или след 1-часов преход пеша, или с лодка. Има плажен бар със студена бира за подобаващ край на слънчевата разходка.

Кедродасос - кедровият плаж

Плаж Кедродасос

Снимка: iStock by Getty Images

Намира се на около километър от прочутия плаж Елафониси и е дом на вид местни кедри. Освен това разполага със загладени скали, бял пясък и усещане за диво. На този плаж няма бар и чадъри. Сянка можете да намерите под кедрите или да си донесете собствен чадър.

Колите се паркират на около 10 минути от самия плаж.

Вай - палмовият плаж

Плаж Вай

Снимка: iStock by Getty Images

На остров Крит се намира най-голямата естествена палмова гора в Европа, а плажът край нея се нарича Вай. Намира се в североизточния край на острова и макар че в миналото е бил свободна зона за къмпинг, опъването на палатки вече не е разрешено тук.

Плажът е с мек пясък и прозрачни води. Има чадъри и заведения, подходящ е за семейства.

Превели - плажът със скалното сърце в морето

Скалата Сърце при плажа Превели

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Превели се намира там, където река Мегас Потамос се влива в морето сред палмова горичка. Това придава на мястото почти тропически вид и дава възможност на посетителите да се къпят както в сладководна, така и в солена вода.

А ако обърнете поглед към морето, ще видите там да стърчи самотна скала Сърце, едно от природните чудеса на Гърция.

Матала - хипи плажът

Плаж Матала

Снимка: iStock by Getty Images

През 60-те и 70-те години на миналия век Матала е бил най-хипи мястото на Крит. Почитателите на свободния живот прекарвали седмици и дори месеци в пещерите над плажа. Днес не е останало почти нищо от хипи атмосферата - Матала е организиран плаж с хубав пясък, предпочитан е от семейства с деца.

Лагуната Балос - тюркоазеният плаж

Лагуна Балос

Снимка: iStock by Getty Images

Плитката вода и белите пясъци създават екзотично усещане при лагуната Балос. Отвъд скалите започва по-дълбоката част, която е идеална за гмуркане с шнорхел. На плажа има няколко будки за храна и напитки, както и чадъри, но е далеч от лудницата на по-известните плажове на остров Крит.

До лагуната можете да стигнете с кола по черен път или с лодка от Ханя и Кисамос.