През няколко дни гръцкият министър на туризма влиза в новините с изказванията си за подготовката на Гърция за откриването на сезона на 14 май.

Носят се слухове, че българите може да бъдат допуснати и по-рано до южната ни съседка в рамките на тестово отваряне на сухопътните граници в средата на април - ако обстановката позволява.

Нидерландия вече обяви, че ще изпрати пробно 200 туристи на почивка на остров Родос през април.

Сред приоритетните групи за ваксиниране в Гърция са работещите в туризма, а според изявленията на гръцките власти, границата ще се минава със сертификат за поставена ваксина или с отрицателен PCR тест.

Гърция се готви за туристите с всички възможни средства. Ако нямате търпение да се срещнете с любимото синьо море, гостоприемните гърци и дългите вечери в крайбрежните таверни, вижте осем от любимите на българите острови в Гърция, където можете да резервирате почивка още сега.

Остров Крит

Снимка: Unsplash

Крит е островът с дългите плажове, с дълбоките клисури, които се отварят към морето, и с цветния микс от гръцко, османско и венецианско, видим по улиците на Ханя, Ираклио и Ретимно. Освен това е място с прекрасен мек климат, където дори лятото не е изпепеляващо горещо заради ветровете мелтеми.

Резервирайте почивка на остров Крит сега от 280 евро

Остров Корфу

Снимка: iStock by Getty Images

За малко места може да се каже, че са туристическа атракция от повече от сто години - остров Корфу е сред тях. Най-зеленият гръцки остров ви очаква с безкрайните си възможности за разходки, плаж, руини и плаване и е място, което няма да ви омръзне.

Плажовете са от всякакъв тип - и малки, и големи, и пясъчни, и с камъчета. По западното крайбрежие ивицата е предимно пясъчна, със ситен златист пясък, а на североизток повечето са със ситни камъчета, по-малко посещавани, по-скрити, по-специални.

Резервирайте почивка на Корфу сега от 70 евро на вечер

Остров Миконос

Снимка: iStock by Getty Images

Миконос е парти столицата на гръцките острови - място, на което пристигат знаменитости от цял свят, за да проверят лично качеството на легендарния нощен живот.

След като се възстановите от танците цяла нощ, разходете се из Миконос през деня, за да видите белите му къщи, блестящи ослепително на слънцето, да се разходите по брега на Малката Венеция, да придърпате стол в някой от крайбрежните ресторанти и да снимате вятърните мелници по залез.

Резервирайте почивка на остров Миконос сега от 730 лева.

Остров Лефкада

Снимка: iStock by Getty Images

Лефкада е четвъртият по големина от Йонийските острови, намира се между Корфу и Кефалония. Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за него.

Островът е покрит със зеленина, релефът е планински. Удобно е, че можете да дойдете с кола, тъй като Лефкада е свързан със сушата чрез мост. Плажовете са с пясък и ситни камъчета, а във вътрешността на острова и много извори и водопади като 17-метровия Димосари край Нидри.

Резервирайте сега почивка на Лефкада от 250 лева.

Остров Родос

Снимка: iStock by Getty Images

Родос пази много история - от едно от Седемте чудеса на древния свят (Родоският колос, унищожен от земетресение) през останки от времето на рицарите кръстоносци и османците. В допълнение с това вървят златисти плажове и зелени хълмове - какво друго му трябва на човек за перфектна лятна почивка?

Резервирайте почивка на остров Родос сега от 691 лева

Остров Санторини

Снимка: iStock by Getty Images

Заради вулканичната дейност плажовете на Санторини са в няколко цвята - има черни, червени и златисти. Но това, което спира дъха на посетителите, са гледките на ослепително белите сгради със сини кепенци на прозорците и цветни храсти в дворовете. Да не забравяме и че всяка вечер тук се наблюдава най-прочутият залез на острова - този над сините покриви на градчето Ия.

Резервирайте почивка на остров Санторини сега от 491 лева

Остров Закинтос

Снимка: iStock by Getty Images

Плажовете на остров Закинтос са всичко друго, но не и обикновени. Можете да избирате между плажа с костенурките карета карета и плажа Навагио с корабокруширалия кораб. Обиколете Закинтос с кола или с АТВ или се качете на корабче, за да видите причудливите сводове на Сините пещери.

Резервирайте почивка в Закинтос сега от 399 лв.

Остров Скиатос

Снимка: iStock by Getty Images

Скиатос се намира доста близо - горе-долу на половината път между Солун и Атина, на 30 км с ферибот от пристанището във Волос. Островът е малък, само с едно населено място и няколкостотин жители, които лятно време се увеличават многократно.

Скиатос е известен с иглолистните си горички и маслиновите си насаждения, а забележителностите бързо се запомнят - двата параклиса на двата хълма над града, улицата с баровете, крепостта Кастро, полуострова с училището.

Резервирайте почивка на остров Скиатос сега от 560 лева.