Денят на туриста е изморителен - ранно ставане, пиене на кафе, дълги обиколки, пазаруване и дегустиране на местни специалитети в заведенията, после още забележителности и още обикаляне...

Но дойде ли вечерта и започне ли слънцето да клони към залез, е време за пауза. Време за спиране и няколко момента на спокойствие, по време на които всичко видяно и опитано да бъде асимилирано.

А какво по-хубаво от залеза за фон? Ако сте тръгнали на екскурзия в Сърбия, ето някои от най-красивите места в страната, на които можете да спрете, за да изпратите слънцето и да отбележите поредния прекрасен ден с чаша вино и в компанията на спътниците си.

Дунав в клисурата Джердап

Клисурата Джердап в меката светлина на залеза

Снимка: iStock by Getty Images

Част от поречието на река Дунав в Сърбия се намира в Национален парк Джердап (обхваща приблизително от Голубацката крепост до язовира при Нов Сип). Най-красивата част от парка е клисурата Джердап, където от двете страни на Дунав се издигат на височина до 300 м.

Белград

Историческият квартал Земун и неговата кула

Снимка: iStock by Getty Images

Има много точки в Белград, от които можете да наблюдавате феноменални залези с градски пейзажи, реки и кули за фон.

Едно от най-добрите е квартал Земун, разположен близо до мястото, където реките Сава и Дунав се сливат. Калдъръмените улички на квартала със средновековната им атмосфера сами по себе си са магично място за разходка по залез.

Понтонно кафене в Белград

Снимка: iStock by Getty Images

Крайбрежните заведения на сръбската столица са друго популярно място за изпращане на забързания ден. Последните отблясъци на слънцето във водата и подканващата светлина на лампичките на понтонните барове и кръчми привличат и туристи, и местни.

Нови Сад

Нови Сад по залез

Снимка: iStock by Getty Images

Часовниковата кула на Петроварадинската крепост

Снимка: iStock by Getty Images

Много българи видяха за пръв път Нови Сад благодарение на един от най-мащабните музикални фестивали в Европа, който се провежда там - EXIT. Петроварадинската крепост е рядък случай на историческа забележителност, успешно приютила парти живота на младите, но дори и без фестивалната атмосфера си остава едно от най-добрите места за наблюдаване на залези в Сърбия.

Пирот

Пирот и Пиротската крепост

Снимка: iStock by Getty Images

Пирот е малък град, който не се слави с кой знае какви постижения на градоустройството си. Заслужава си обаче да се изкачите на възвишението над Пиротската крепост малко преди залез, за да видите крепостта и Пирот в краката си и в меки цветове.

Завойското езеро

Завойското езеро се намира недалеч от Пирот и е лесно достъпно дори и за еднодневна разходка от България. Ако си мислите, че гледката към езерото отвисоко няма как да стане по-красива, просто останете за залеза. 

В курортното селище Планинарски дом, покрай което ще минете по пътя към езерото, има места за хапване и настаняване, а зимата - ски писта с лифт и при нужда - изкуствен сняг. Така че дори не е нужно да бързате да се прибирате.