Проверките на гръцкия остров Миконос се извършват често, но те не са достатъчни, за да спрат произвола в градоустройството на острова, пише в електронното си издание в. "Катимерини".  Нарушенията на острова попаднаха в полезрението на гръцките медии, след като гръцки археолог беше намерен пребит миналата седмица, вероятно от мафиоти, поради което служители в сектора на културно-историческите ценности организираха стачка този вторник, съобщи АНА-МПА.

Археологът от службата за антики на Цикладите Манолис Псарос беше намерен окървавен в района на Кифися, Атика, на 7 март вечерта. Той е открит ударен в тила, със счупени ребра и фрактури по носа и лицето.

По случая с побоя гръцкият отдел за сигурност започна разследване. Тъй като работата на Псарос включва одобрения за разрешителни за строеж на хотели и развлекателни центрове, както и протоколи за нарушения и произволни действия, нападението беше обвързано с неразрешени строителни действия в зони с археологически интерес, които се извършват на остров Миконос. Асоциацията на гръцките археолози представи доказателства по случая и определи инцидента като "професионален мафиотски побой".

Заради нападението археолози, работещи в държавния сектор в Гърция, проведоха стачка на 14 март. "Безпрецедентният инцидент и шокът, който предизвиква в бранша, показват отдалечеността ни от социалната патогенеза, която се е формирала най-вече на остров Миконос", каза Янис Теохарис за АНА-МПА, заместник-председател на Асоциацията на гръцките археолози, пише БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

Работата на контролните органи е безразлична към онези, които извършват нарушения при планирането и проектирането на градската среда в Миконос, информира в електронното си издание в. "Катимерини" след проучване на репортери. Това е така, защото дори и да налагат и събират глоби, тези глоби представляват много малък процент от печалбите от незаконните обекти. Друга причина е, че през последните две години събарянето на обектите по бреговата ивица и плажовете е "замразено" и по този начин нарушителите остават "в безопасност" под закрилата на държавата.

През последното десетилетие двама министри от гръцкото Министерство на околната среда са обещали мащабни градоустройствени проверки с помощта на нови технологии на цикладския остров, за да бъде спрян произволът, но в крайна сметка те не са осъществени. Около 400 са засечените нарушения на острова за последните две години, което е не малка цифра, отбелязва изданието.

Между началото на 2018 г. и есента на 2022 г. в отдела за градоустройство на Сирос (към който принадлежи и Миконос) са получени 2807 жалби във връзка с 948 случая на остров Миконос. Проверени са 727, от които 410 са за нарушения на изискванията за строителство и съответно са наложени глоби.

"На Миконос се падат 70% от нашата работа и 200% от проблемите", каза гръцки служител по строителен контрол за в. "Катимерини", пожелал да остане анонимен. "В повечето случаи откриваме повече нередности, отколкото са ни подали", поясни той.

"Когато някой си постави самоволна постройка до или на плажа, той удвоява площта, която експлоатира, и следователно оборота си. Дори високите глоби не са страшни. Когато правиш оборот от милиони евро на месец, защо трябва да се притесняваш от глоба от половин милион или един милион?", заяви инженер, който работи на острова, цитиран от електронното издание на в. "Катимерини".