Влакът "Хогуортс Експрес", който бърза към училището за магьосници "Хогуортс" във филмите от поредицата на Хари Потър, не е компютърна анимация. Мостът, по който минава, също.

И двете се намират в Шотландия и са легендарни атракции още преди появата на филмите.

Истинското име на влака е парен влак "Джакъбайт", а на виадукта - Гленфинан. Пътуването по трасето от малко над 130 км е едно от най-хубавите преживявания, които можете да резервирате в Шотландия.

Маршрутът на пътуването с парния влак започва край най-високата планина във Великобритания - Бен Невис, и завършва в крайбрежния град Малейг.

Снимка: iStock by Getty Images

От крайната спирка на влака можете да се качите на ферибота за остров Скай - неземно място, обвито в мъгла.

Удивително е, че виадуктът Гленфинан е на почетната възраст от 120 години. Строителството на отсечката от Форт Уилиям до Малейг (трасето на парния влак) започва през 1896 г. Официално е открита през 1901 г.

Около прострояването ѝ се появяват и необичайни слухове. Въпреки многобройните изследвания, които опровергават това твърдение, упорито продължава да се носи мълвата, че в един от пилоните на виадукта по време на строителството е паднал цял кон. Пилоните са обследвани с мини камери и са сканирани, но останки от кон така и не са намерени.

Снимка: iStock by Getty Images

Откакто феновете на момчето магьосник се спуснаха по стъпките на любимия си герой, виадуктът се сдоби с нечувана слава. Някои по-безразсъдни последователи, вероятно повярвали в собствените си свръхестествени сили, се разминават на косъм от близка среща с идващия насреща влак, докато се разхождат по виадукта. Това става причина британската транспортна полиция да излезе с официално предупреждение към туристите да не ходят пеша по транспортното съоръжение.

Другият проблем на шотландските власти е, че много от туристите стигат само до виадукта вместо да видят още шотландски красоти.

Виадуктът Гленфинан може да се види не само от влака (който е теглен от парен локомотив само през лятото), но и отстрани (където гледката е всъщност по-впечатляваща). Намира се северно от пътя А830, известен още като Пътя към островите и смятан за едно от най-живописните шосета в Шотландия. Тези, които решат да продължат пътешествието си отвъд приказни свят на господин Потър, ще видят пясъчни плажове, зелени хълмове и залези над морето и островите в далечината.