Посетителите на Лондон ще могат да се наслаждават без придружители на градините в лондонския дом на британската кралица Елизабет Втора и дори да си правят пикник там, съобщи Ройтерс.

Досега в градините се допускаха само организирани посещения, като разрешението за пикник също се дава за първи път. 

Това лято, до месец септември, срещу билет от 16,50 британски лири, туристите ще могат да се разхождат сами из парка на Бъкингамския дворец. За индивидуалните разходки посетителите ще могат да си вземат аудиогид.

Градините на Бъкингамския дворец с Лондонското око в далечината

Снимка: iStock by Getty Images

"За жалост нямахме възможност да отворим, както обикновено, за посетители залите в двореца заради ситуацията с новия коронавирус и затова е чудесно, че вместо това можем да отворим градината", каза Сали Гудсър от фондацията, която управлява кралските дворци.

Посетителите ще могат да се насладят на цветните лехи, на кошерите и на дърветата, посадени и кръстени на кралица Виктория и принц Албърт, както и да си направят пикник на отлично поддържаната морава.

Перфектните морави в градините на Бъкингамския дворец са отворени за пикник това лято

Снимка: Wikipedia

По традиция кралицата е домакин на три градински партита в парка на двореца, но през последните две години те не се организират заради пандемията.

Миналия месец властите съобщиха, че кралските финанси са пострадали сериозно по време на пандемията заради непостъпилите милиони британски лири приходи от продажби на входни билети. В двореца е в ход десетгодишен ремонт за 369 милиона британски лири, при който се подменя електрическата инсталация и се обновява и друга остаряла инфраструктура. По време на пандемията, докато кралицата е в замъка Уиндзор извън Лондон, ремонтните дейности бяха ускорени.

Градинско парти в Бъкингамския дворец по повод диамантения юбилей на кралица Виктория през 1897 г.

Снимка: Wikipedia

Градините на Бъкингамския дворец са зелен рай в сърцето на Лондон, където могат да се видят повече от 1000 вида дървета, както и 320 вида цветя и треви.

В парка има и колекция от черници, специално подбрана и засадена от главния кралски градинар през 2000 г., съобщава вестник "Дейли мейл".

Посетителите ще могат да стигнат и до брега на езерото, а кралските кошери се намират на острова в него.

Градините ще са отворени за посещение 6 пъти дневно в събота и неделя до 19 септември. Цената на билета от 16,50 паунда включва разрешение за пикник на специално определени места.