Някога солта е струвала колкото златото, а тези, които са добивали сол, са били най-големите богаташи.

Специално в Поморие сол се добива толкова отдавна, че историците не могат да определят точно откога. Зане се със сигурност, че е отпреди да съществува и идея за създаването на града (преди около 2500 години).

Самият музей е малък - точно колкото да видите кое как се е правело, да изслушате на хладно интересната беседа и да изгледате някой от филмите за солта.

Отвън има 20 декара действащи солници, където работят солари, правещи всичко по автентична технология - както се е правело векове наред. Морската вода се изпарява и след това с гребла се събира останалата процеса сол.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Точно до музея има и свободно достъпна зона с лечебна кал, заради която десетки туристи идват всеки ден. Посетителите могат да се намажат с калта и да се изплакнат в морето. Поморийската кал се препоръчва при заболявания на опорно-двигателната система, включително шипове и артрит, както и кожни заболявания.

За тези, които имат нужда от лечение, в Поморие има няколко санаториума и специализирани балнеохотели, където след преглед от лекар ще им бъдат назначени процедури с кал и луга.

Умален модел в Музея на солта в Поморие

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Лодка на поморийския бряг

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Как да стигнете до Музея на солта

Музеят на солта се намира близо до Стария град, на тясната ивица суша между Поморийското езеро и солниците. Има къде да паркирате, ако сте с кола. До музея има и близка спирка на маршрутките, движещи се по крайбрежието лятно време.

Какво друго да видите в района

Птици в Поморийското езеро

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Старинни къщи в Поморие

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

До сградата на музея има посетителски център, посветен на Поморийското езеро и птиците в него (над 200 вида). Вътре можете да наблюдавате птиците в реално време благодарение на камерите, предаващи на живо от гнездата им. Оттам можете да вземете велосипед и да карате край бреговете на езерото, както и през специален бинокъл да надникнете отблизо в птичия живот.

В самия град Поморие вижте накипрения манастир "Свети Георги Победоносец" и поседнете до статуята на Яворов, който обичал да прекарва времето си в града и да наблюдава морето (намира се на крайбрежната алея).

Влезте и във впечатляващата тракийска гробница "Кухата могила".