Уханието на лавандула и снимките сред лавандулови полета по залез са сигурен знак, че лятото е тук, както и повод да тръгнете на път.

Националният фестивал на лавандулата ще се проведе за седми пореден път в Чирпан и село Средно градище. Фестивалът ще се проведе на 25 и 26 юни (петък и събота).

Петък, 25 юни

Базар на занаятите и производителите на лавандула ще предлагат кулинарни изненади тази вечер на градския площад в Чирпан.

За първи път пловдивска компания ще представи и вино от лавандула. Гостите ще могат да опитат лимонада, сладкиши и мед, приготвени от омайното цвете.

За гостите ще отвори врати дестилерията за етерични масла в града, в която се произвежда лавандулово масло. В петъчния ден със своя постановка ще гостува Кукления театър от Стара Загора. Вечерта ще завърши с концерт на Силвия Кацарова и Пламен Делабона.

Събота, 26 юни

В събота празникът продължава в село Средно градище. То се намира в полите на Средна гора и е прочуто с жителите си, които са от 15 националности.

Туристическото дружество "Средногорец" кани гостите на празника на разходка по туристическа пътека в Средна гора. Лавандулов базар, етнографска изложба в читалището, изложби на местни автори са акцент в празничния ден.

Готви се и детска лавандулова работилница, избор на крал и кралица на лавандулата, богата фолклорно-музикална програма. Финалът ще бъде концерт на Йорданка Христова.

Над 70 участници и 10 лектори ще вземат участие в кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани проблемите и бъдещето на отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло.

Чирпан и лавандулата

В Чирпанския регион през 1907 година са направени първите експериментални насаждения на френски разсад на лавандула. По последни данни в района на Чирпан и Братя Даскалови има близо 32-34 000 декара с насаждения от омайното цвете. По думите на кмета на Чирпан, няма земеделска кооперация в общината, която да не отглежда лавандула.

Малкото количество масло за сметка на по-високо съдържание на линалилацетата е визитната картичка на лавандуловите насаждения в този край, казват организаторите. По последни данни в България лавандуловите полета са близо 200 000 декара, като по-голямата част от тях са в Добруджа.

Лавандуловият бум на България

През последните години България се превърна в лидер на пазара на лавандула, изпреварвайки дори традиционния водещ производител - Франция. Иван Георгиев, един от големите производител в региона, каза че купувачите на родното лавандулово масло са основно от Франция. България има традиции в производството на ароматното растение, но до преди 2011 г. винаги е била на второ място. Бактерията столбур унищожила около половината от насажденията във Франция и това е отворило вратите на българската лавандула, чийто основен клиент стана именно пострадалата държава.

По света водещи специалисти са категорични, че родното лавандулово масло е едно от нaй-качествените и е предпочитано на пазара. От България годишно се изнасят над 100 тона лавандулово масло. Основните страни, които купуват от местния пазар са Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Италия, САЩ, Япония, Дубай, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия.