Крал Чарлз Трети е не по-малко богат, разбира се. Той получава дворците на кралицата. На Чарлз никога няма да му липсва място за живеене, тъй като разполага с поне девет известни дворци, където да отдъхва. Той наследява Балморал и Сандрингам, пресмята Daily Mail.

Но във въртележката на недвижимите имоти, наречена "Игра на домове" във Великобритания, монархът също така предава на най-големия си син херцогство Корнуол с площ от 130 000 акра. Това означава, че Уилям технически е наемодател на баща си, докато кралят продължава да живее в любимото си имение Хайгроув в Глостършир.

Наследството превърна новия принц на Уелс в най-големия частен собственик на земя във Великобритания, с притежание на стойност 1,2 млрд. паунда в 23 графства, включително ферми, жилищни комплекси, седем замъка, гори, крайбрежни зони и търговски имоти.

От своя страна Чарлз е наследил значителен "портфейл" или директно от кралицата - включително Балморал и Сандрингам - или като част от именията на короната, като Бъкингамския дворец или замъка Уиндзор. Те се присъединени към тези, които той вече е притежавал, включително Биркхол в имението Баморал, наследено от кралицата майка, имението Дъмфрис хаус, шотландски забележителности, притежавани от неговия благотворителен фонд, както и две румънски болници.

Принц Уилям, като най-големия частен собственик на земя във Великобритания, обаче придобива някои необичайни имоти.

Остров Пуфин

 

Той вече е собственик на повечето от над 200-те острова и скали на остров Сцили край бреговете на Корнуол, включително на почти една трета от жилищата на петте обитаеми острова - Сейнт Мери, Треско, Сейнт Мартин, Сейнт Агнес и Брайър. Туризмът представлява повече от 85 процента от местната икономика, като посетителите са привлечени от тюлените, делфините, пуфините и редките цветя. Тръстът за дива природа на островите Сцили плаща на херцогството наем от един нарцис годишно.

Остров Пуфин с легендарните си птици

Снимка: iStock by Getty Images

Затвор Дартмур

Сред 70-те хиляди акра на херцогството в Девън е и собствеността върху затвора Дартмур, сред чиито затворници през годините са били лондонските гангстери Франк "Лудият брадвар" и Мичъл и Джак МакВити. В момента в него се намират 640 затворници.

Затворът Дартмур е сред най-необичайните имоти

Снимка: iStock by Getty Images

Градът на играчките

Гордостта на Чарлз от създаването на Паундбъри, град в Дорсет, отразява традиционния му подход към архитектурата и градското планиране. В съответствие с неговите екологични принципи, жилищата в него се отопляват с биометан. Критиците му се подиграват като на суетен проект и го наричат "Тоутаун" или "феодален Дисниленд", но други хвалят простата му, привлекателна естетика.

Овална площадка за крикет

Първоначално това е било зелева нива и градина, но през септември 1880 г. на този терен в Лондон за първи път в Англия се провежда международен турнир по крикет, а последният тест мач за сезона в Англия по традиция все още се играе там.

 Легендарните замъци

Замъкът Тинтагел, датиращ от V век, се намира на назъбения корнуолски нос и се смята за родното място на крал Артур. Херцогството притежава също замъците Лонсестън и Рестомел, както и 270 древни паметници, сред които замъкът Лидфорд от XII в. в Девън, замъкът Мейдън в Дорсет и руините на замъка Бъркхамстед в Хертфордшир. Херцогството е собственик и на Tregurra Park в Труро, Корнуол, който включва магазин Waitrose, център за рециклиране на битови отпадъци и паркинг с 1379 места.

Раят на сърфа

Планира се изграждането на 4 000 нови жилища върху 540 акра земя, предимно собственост на херцогството, в близост до любимия на сърфистите корнуолски курорт Нюкей.

Градински център

Разсадникът за растения в Lostwithiel, Корнуол - описан като "място за убежище" - е проектиран от сестрата на Камила, Анабел Елиът.

Милиони дървета

Херцогството притежава 4 300 акра управлявани гори, включително 2 200 акра само в Корнуол. Дървеният материал се използва за изработване на корнизи, рамки на прозорци и греди. Дървесните стърготини пък се събират за опушване на местно произведени храни. А гората Greenscombe Wood в долината Тамар е едно от четирите места в Обединеното кралство, където се среща рядката пеперуда Heath Fritillary. В горите на херцогството преобладават иглолистни дървета, като дугласка ела, лиственица и червен кедър. То притежава и 11 370 акра земеделски земи и гори в имението The Guy's Estate в провинция Херефордшир, близо до Рос он Уай.

Замъкът Рестормел

Снимка: iStock by Getty Images

Ваканционни къщи

В портфолиото са включени 28 "атрактивни старинни имота" в Корнуол, Уелс и на островите Сцили, проектирани екологично с осветителни тела, направени от бутилки, и масички за кафе, изработени от стари дървени сандъци.

 Реки и крайбрежие

Херцогството притежава устието на Salcombe-Kingsbridge в Девън, както и тези на реките Дарт, Ейвън (в Девън), Тамар, Лоу, Хелфорд и Камел. Собственик е също така на крайбрежни брегове около Корнуол и островите Сцили. Водите се използват за риболов, както и за отглеждане на миди.

 Хайгроув Хаус

Вече се предполага, че Уилям най-вероятно ще иска наем от баща за къщата от XVIII в. близо до Тетбъри. Реставрацията на градините е страстен проект за Чарлз, който отглежда пчели там и продава буркани с меда им за 25 паунда на брой.

Уелска ферма

Смята се, че херцогството притежава уелската къща на Чарлз в Llwynywermod близо до Брекон Бийкънс. Чарлз и Камила често се оттеглят във фермата в имението от 192 акра, в което има две ваканционни къщи.