Светът отново отваря врати, държава по държава, и туристите отново са готови да преминават граници, за да събират слънце по екзотични плажове. Макар да се вижда светлина в края на тунела на пандемията, ситуацията остава в голяма степен несигурна и държавите могат да затегнат или сменят мерките във всеки един момент.

От друга страна, заради намалелия брой туристи, много места за настаняване и пакетни почивки се предлагат с големи отстъпки, особено за тези, които се осмелят да резервират отрано.

Кой е по-добрият вариант за това лято - ранни записвания или пътуване в последния момент? Според ескпертите от NasamNatam отговорът не е еднозначен. И двата варианта имат своите плюсове и минуси, Вижте ги и преценете кой тип почивка е подходящ за вас.

Ранни записвания

Преимущества:

- Ниска цена, която обикновено важи до 2-3 месеца преди датата на пътуване. Целта е да се набере контингент от сигурни пътуващи.

- Допълнителна отстъпка при заплащане на цялата сума - в много случаи има такава, ако резервирате пакетна почивка през туроператор.

- Яснота къде и кога ще бъдете през почивката си - подходяща за тези, които обичат да планират.

Недостатъци:

- В последния момент може да бъде обявена цена, която е по-ниска дори и от намалената цена за ранни записвания, която сте платили. Това се случва, когато туроператорите обявят last minute оферта, за да запълнят места, които иначе биха останали празни.

- Вероятност пътуването да не се осъществи. По време на пандемията станахме свидетели на редица внезапни ограничения, като често стават ясни в последния момент.

- Невъзможност да предвидите какви ще бъдат ограниченията на място по време на почивката ви - например ще бъде ли задължително носенето на маски на открито (в Португалия и Дубай през лятото това е доста неприятно).

Last minute оферти

Преимущества:

- Ниска цена. В много случаи тя може да е дори по-ниска от обявената цена за ранни записвания.

- Усещане за спонтанност и вълнение от неизвестното. Освен това времето от резервацията до самата почивка често е твърде кратко, за да можете да си изградите грандиозни очаквания, които след това да ви оставят разочаровани.

- Сигурно пътуване. За разлика от екскурзиите с ранни записвания, които в крайна сметка могат и да не се проведат, тези, които се продават с цена за последния момент, са с гарантирано заминаване.

Недостатъци:

- Невъзможност да планирате и проучите дестинацията, на която заминавате, ако тя е нова за вас.

- Необходимост от бързо уреждане на документи. При изискване за PCR тест или други документи (виза, изтичащ международен паспорт и др.), може да създаде излишно напрежение при подготовката за пътуване в последния момент.

Каквото и да изберете, открийте своята мечтана почивка ТУК >>>