Люксембург може да бъде прекосен с автомобил за малко повече от час. Преди да сте разбрали, вече ще сте в близките Франция, Германия или Белгия, само най-наблюдателните ще отбележат граничния знак и знамената на Великото херцогство далеч зад себе си.

Тази възможност се дължи отчасти на малкия размер на страната, но също така и на едно люксембургско наследство: договор, подписан преди 38 години в малкото селце Шенген в югоизточната част на страната. Известното днес Шенгенско споразумение промени драматично начина, по който пътуваме в Европа, и продължава да се развива и днес.

Не толкова малкият Люксембург

На пръв поглед Люксембург би могъл да се възприеме като търговски център, в който просто се правят пари. Заема много малко място на картата и често е неволно пренебрегван като дестинация в полза на съседите си. Членка и основателка на сегашния Европейски съюз, тази малка държава е дом на една от трите столици на ЕС - Люксембург (заедно с Брюксел и Страсбург) - и продължава да играе ключова роля в управлението на съюза.

Снимка: iStock by Getty Images

Страната се отличава като конституционна монархия, разположена между двете гигантски републики Франция и Германия, и е платила цената за местоположението си не в една, а в две световни войни, което означава, че ще ви предложи достатъчно богата и интригуваща история. Има процъфтяваща местна винарска индустрия, впечатляваща ресторантьорска сцена, безброй музеи и паметници (от включените в списъка на ЮНЕСКО крепост и стар градски център до гроба на генерал Джордж Патън-младши) и сякаш вродена любов към морските дарове, сиренето и всички сладкиши.

През 1985 г. Люксембург играе важна роля в създаването на едно знаково законодателство - подписването на Шенгенския договор - едностранно споразумение, гарантиращо пътуване без граници в рамките на европейските държави членки.

По следите на това историческо място туристите могат да пътуват по долината на Мозел - тиха и непретенциозна част от източната част на Люксембург. Река Мозел лениво изпълнява ролята на естествена граница между Люксембург и Германия. Долината очевидно заема централно място във винопроизводството на страната, като по ниските склонове на хълмовете се простират лозя, прекъсвани единствено от разпръснати по хълмовете градове и села.

На западния бряг на Мозел се намира малкият Шенген. С приблизително 4 000 жители той със сигурност не е дестинация с голямо име и ярки светлини, каквато може да се очаква за споразумение, което променя начина, по който хората пътуват в Европа. Въпреки това именно тук, в една мрачна сутрин на 14 юни 1985 г., се събират представители на Белгия, Франция, Люксембург, Западна Германия(тогава) и Нидерландия, за да подпишат официално споразумението за тази революционна нова зона без граници.

Предисторията

Броят на европейските договори, съюзи, кръстосани съюзи и контрадоговори, възникнали през втората половина на 20 век, е умопомрачителен. Списъкът крещи от бюрокрация, но разбирането на различните алианси по това време е от голямо значение за създаването на обстановката в Шенген.

С наближаването на края на Втората световна война през 1944 г. Белгия, Люксембург и Нидерландия се обединяват, за да създадат Бенелюкс. Тези три страни признават ползите, които ще донесе съвместната работа през следващите, неизбежно трудни десетилетия, и се надяват да насърчат търговията чрез митническо споразумение.

Въз основа на Бенелюкс през 1957 г. с Римския договор се създава Европейската икономическа общност (ЕИО) - разширен митнически съюз на шестте държави основателки (Бенелюкс и Западна Германия, Франция и Италия).

В началото на 80-те години на 20 век в ЕИО членуват 10 държави и макар че между тях се прилагат само бързи гранични проверки, реалността е такава, че това все още спира движението, изисква човешки ресурс и все повече се възприема като ненужна бюрокрация. Концепцията за едностранно пътуване без вътрешни граници обаче разделя членовете, като половината от тях настояват за свободно движение само за гражданите на ЕС и по този начин остават ангажирани с проверките по вътрешните граници, за да се прави разлика между гражданите на ЕС и тези на държави извън ЕС.

Както обяснява Мартина Кнайп, ръководител на Европейския музей Шенген: "Идеята за отворени граници през 1985 г. е нещо изключително - утопия. Никой не вярва, че тя може да стане реалност."

Останалите пет страни членки (Бенелюкс, Франция и Западна Германия), които желаят да осъществят свободно движение на хора и стоки, са оставени да инициират създаването на зоната, на която Шенген ще даде името си.

Защо Шенген?

Тъй като Люксембург поема председателството на ЕИО, малката държава има право да избере мястото, където да се състои подписването на този договор. Шенген е единственото място, където Франция и Германия имат граница със страна членка на Бенелюкс

Като място за среща на три държави изборът на Шенген е наситен със символика. За да се гарантира, че то е неутрално, подписалите го страни се събират на борда на кораба MS Princesse Marie-Astrid, за да напишат своето предложение. Корабът е закотвен възможно най-близо до тройната граница, която минава по средата на река Мозел.

Снимка: consilium.europa.eu

Независимо от това, подписването в Шенген не успява да привлече голяма подкрепа или внимание по онова време. Освен петте държави членки на ЕИО, които са против, много служители, от всички страни, просто не вярват, че то ще влезе в сила или ще успее. Дотолкова, че в деня на подписването не присъства нито един държавен глава от петте подписали държави.

От самото начало споразумението е подценявано, "смятано е за експеримент и за нещо, което няма да издържи", според Кнайп. Към това се прибавя и неизбежната бюрокрация, която гарантира, че пълното премахване на вътрешните граници в петте държави основателки ще се осъществи едва през 1995 г.

Шенгенското пространство днес

Днес Шенгенското пространство се състои от 27 държави членки. От тях 23 са членки на ЕС, а четири (Исландия, Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн) не са.

Както тогава, така и сега, Шенген има своите критици. Мигрантска криза подкопа идеята Шенген, като даде на противниците на отворените граници много "боеприпаси", за да атакуват усилията за приобщаване, положени от споразумението. Въпреки това Шенгенското пространство продължава да се разраства, макар процесът на присъединяване да остава тромав. Политиката все още определя кой може да се присъедини, тъй като новите членове трябва да бъдат приети с единодушие. България и Румъния многократно са получавали вето за присъединяване към Шенген поради опасенията, свързани с корупция и сигурността на външните им граници.

 Въпреки това за мнозина плюсовете на Шенгенското пространство са много повече от минусите. Както отбелязва Кнайп: "Шенгенското споразумение е нещо, което засяга ежедневието на всички държави-членки на Шенген - около 400 милиона души."

Какво се случва със самия Шенген?

Тъй като Шенген е отдалечен от всички големи пътни артерии, има вероятност да попаднете там единствено ако положите съзнателни усилия да го посетите. Намира се на около 35 км с кола от град Люксембург, а маршрутът преминава през гори, земеделски земи и надолу по долината на Мозел. Пейзажът се променя  забележимо, докато се спускате по селските хълмове към град Ремих. Оттук до епицентъра на Шенген - Европейския музей - пътят е приятен, криволичещ между обраслите с лозя склонове и река Мозел. Тук историята на възникването на Шенгенското пространство е разказана умело чрез интерактивни експозиции и паметници.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте да разгледате витрината с официални кепета на граничари от страните-членки към момента, в който те са се присъединили към зоната, всяка от тях демонстрираща национална идентичност, пожертвана в името на функционирането на Шенген.

Пред музея са разположени части от Берлинската стена, за да ни напомнят, че стените - в този случай световноизвестната стоманобетонна стена на един от основателите на споразумението - не трябва да остават на мястото си завинаги. Пред музея ще откриете три стели или стоманени плочи, всяка със собствена звезда в памет на основателите. И накрая, там се намират поразителните Колони на нациите, които красиво описват емблематични забележителности от всеки член на Шенгенското пространство.

Разбира се, в това спокойно гранично село има не само международно законодателство. Посетителите могат да удължат престоя си, за да се насладят на круиз по река Мозел, на пешеходен туризъм или колоездене по околните хълмове, или да опитат crémant (почитаното бяло пенливо вино в региона), за да усетят истинския вкус на живота в Шенген - малкото селце, чието име ще остане завинаги в историята.

Снимка: iStock by Getty Images