Движейки се по един от древните маршрути на Пътя на коприната, Каракорумското шосе свързва град Аботабад в Пакистан с Китай, като преминава покрай няколко от осемхилядниците на Хималаите, както и през планините Памир, Хиндукуш и Каракорум.

Пътят, понякога наричан "Шосето на пакистанско-китайската дружба", е с дължина около 1300 км. Минава през толкова сложен терен, че може да срещнете да го наричат и "Осмото чудо на света".

В най-високата си точка е разположен на 4717 м надморска височина, което го прави един от най-високо разположените асфалтирани пътища в света.

Каракорумското шосе в Пакистан

Снимка: iStock by Getty Images

20-годишното му строителство между 1959 и 1979 г. е белязано с много свлачища, срутвания на скални маси и около 1000 жертви от строителните работници и в двете страни.

Преди пандемията броят на туристите в Пакистан беше започнал да се покачва въпреки че като цяло е смятан за опасна страна. Каракорумското шосе започна да набира популярност сред чуждестранните туристи - от една страна, заради красивите гледки към побелелите планински върхове, а от друга, заради лесния достъп, който има дава до планински експедиции.

От шосето се стига до популярната сред туристите долина Налтар с нейните вечно заснежени зъбери, алпийски склонове за ски, езера, ледници и живописни планински проходи.

Любопитно е, че през вековете пътниците, които са минавали по този маршрут (част от Пътя на коприната), са оставяли знаци, надписи и рисунки в скалите. На десет места между Хунза и Шатиал има скали с многобройни скални рисунки.

Петроглифи край Каракорумското шосе в Пакистан

Снимка: Wikipedia

Най-старите от тях са на възраст около 7000 години и представляват триъгълни хора, животни и ловни сцени.

Каракорумското шосе в Пакистан

Снимка: iStock by Getty Images