Преди около 4500 години в равнината Солсбъри в Англия е издигната структура от огромни камъни, подредени по слънчеви модели, от цивилизация без инструменти, конска сила или колела. Много от загадките за това как и защо е построена мегалитната структура Стоунхендж остават без отговор.

Но последните открития, направени с помощта на нови технологии, дават нов ключ към тези вечни загадки, дори когато самият обект, разположен на около 140 км западно от центъра на Лондон, е изправен пред надвисналата заплаха от модернизиране.

Стоунхендж е съставен от блокове, които тежат повече от 45 тона. Монументът е забележителен не само с размерите си, но и с церемониалния си дизайн - първите почти 500 м. от алеята от Стоунхендж са построени по оста на изгрева на лятното слънцестоене и залеза на зимното слънцестоене. Остава загадка дали това подреждане е било изградено за поклонение на слънцето, спазване на календара или за други цели.

През годините на многобройни проучвания създаването на Стоунхендж е приписвано на друиди, римляни, викинги, саксонци и дори на придворния магьосник на крал Артур - Мерлин. Но хората, които действително са построили обекта, не са оставили писмен език или легенди - само кости, черепи и части от съдове.

Според легенда от XII в., дело на хрониста и духовник Галфрид Монмутски, монолитите на Стоунхендж са взети от каменен кръг в Ирландия след ожесточена битка и са пренесени с магия и лодка до мястото, там, където се намират днес.

В известен смисъл той е бил прав - сега знаем, че от стотиците каменни кръгове във Великобритания Стоунхендж е единственият, чиито камъни, всеки от които е средно по два тона, са донесени от голямо разстояние, според изследователя на National Geographic и археолог Майк Паркър Пиърсън.

Снимка: iStock by Getty Images

Нови инструменти, сред които рентгено-флуоресцентна спектрометрия и лазерна аблация ICP-MS, помагат на геолозите Ричард Бевинс и Роб Иксър да идентифицират четири скални образувания от Хълмовете Пресели в Уелс, откъдето произхождат монолитите в Стоунхендж. Това означава, че камъните са изминали около 280 км до мястото, където се намират днес.

В Белгия, изследователят Кристоф Снук, пионер в техниката за извличане на изотопи от кремирани останки, за да разкрие факти от живота на човек, поне през последните десет години от живота му, успява да направи откритие и за Стоунхендж.

Според изследванията на Снук, почти половината от погребаните в ранните дни на постройката, са живели на километри от мястото и дори успява да определи вида на дървесината, изгаряна при кремация - дървета, които не се срещат в близост до Стоунхендж.

До неотдавна се знаеше, че някои от хората са били земеделци и пастири и че били започнали да опитомяват пейзажа много по-рано, прокарвайки пътища сред древните брезови, борови и лешникови гори. Скелетните останки показват, че въпреки изпълнения с физически усилия живот хората в неолитна Британия са имали по-крехко телосложение от нас. Относително здравите зъби навеждат на мисълта за диета с малко въглехидрати и най-вероятно са се радвали на добро здраве. И тези открития поставят още нови въпроси - как са се справяли с тежкия труд, ако те са участвали в изграждането на Стоунхендж?

Експертите твърдят, че за построяването на Стоунхендж е било необходимо огромно количество дървен материал - не само за палисадите от забити в земята дънери, но и за строителите, които са влачили 20-тонни камъни на дървени шейни, по вероятно километри дървени релси, както и гигантски скелета за издигане на камъните на място.

Стоунхендж включва алеи, селища, около 350 погребални площадки и лечебни центрове. Този символ на праисторията рязко контрастира с модерния си съсед - магистрала А303, по която повечето от милионите посетители годишно се отправят, за да видят структурата.

Снимка: iStock by Getty Images

Известен с интензивния си трафик и с дупките по него, по тесния път се движат ръмжащи камиони, които могат да нарушат спокойствието в Стоунхендж. За да се облекчат тези проблеми, беше предложено изграждането на тунел с четири ленти, който да заобикаля Стоунхендж, което пък предизвика протестите и недоволството на археолозите. Засега проектът на стойност 2,2 млрд. долара е спрян след решение на Върховния съд на Великобритания от миналата година.

Лятното слънцестоене е най-популярното време за посещение на Стоунхендж. Тогава слънцето изгрява зад Слънчевия камък, и първите му лъчи попадат в сърцето на Стоунхендж. При археологически разкопки е установено, че някога е имало и т.нар. партньорски камък. Това е един от малкото случаи, когато вътрешният кръг е отворен за обществеността.

При завъртане на 180 градуса на югозапад, по време на зимното слънцестоене, слънцето първоначално е залязвало между двете колони на най-високия трилит, но ефектът е бил загубен, тъй като половината от трилита е разрушена през хилядолетията след построяването му.

Стоунхендж е отворен целогодишно, а билетите за посещението му могат да се резервират предварително. Около прочутия кръг има пешеходна алея, но поради съображения за опазване на околната среда обикновено не се допускат посетители вътре в кръга. Но пък за сметка на това можете да се разходите по ширналите се полета около Стоунхендж, осеяни със свързани с паметника съоръжения, погребални площадки и други паметници.

Има редовни влакове от Лондон, Бристъл, Бат и Саутхемптън до Солсбъри, разположен на 19 км от Стоунхендж, както и автобусен транспорт през Солсбъри Редс. Оттам можете да вземете такси или автобус до посетителския център на Стоунхендж. Накрая до кръга се стига пеша за около 25 минути. За онези, които не могат да ходят пеша, между паркинга за хора с увреждания и Стоунхендж се движи безплатен автобус.

В близост има множество хотели и къщи за гости, а на 16 км от Стоунхендж се намират няколко къмпинга.