Малко градове могат да се похвалят, че си имат водопад кажи-речи в центъра, и Карлово е един от тях.

Повечето хора идват в Карлово заради основната му забележителност - родната къща на Васил Левски. След това, захласнати в цветните фасади на старинните къщи и в уютно виещите се калдъръми на старата част на града, забравят да поемат в други посоки.

Водопад Сучурум (или Карловският водопад) не е сред най-големите или най-пълноводните, но няма друго място в България с водопад на 20 минути пеша от центъра. Не е дестинация за самостоятелно пътуване, но ако така или иначе сте дошли във възрожденския град, не го пропускайте.

Намира се в края на града, след ВЕЦ "Левски", и името му се превежда като "Хвърчащата вода". Пада от около 10 метра височина и се захранва от водите на Стара река при навлизането ѝ в града.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако дойдете през топлите сезони, заслужава си да се върнете при водопада и зимно време. Когато температурите се задържат трайно под нулата, водопадът замръзва в ледена феерия.

За последно това се случи през зимата на 2021 г., а преди това не беше замръзвал няколко години.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

През последните години има няколко случая на пострадали и загинали във водопада, така че не се препоръчва да се къпете във водите му. Точно под водопада има вир, където водата се завихря опасно и дори опитни плувци могат да пострадат.

Как да стигнете до водопад Сучурум

Предвидено е да се раздвижите до водопада - до него води пешеходна алея, която минава през градския парк "Христо и Евлоги Георгиеви". След това продължавате направо и след ВЕЦ-а ви очакват последните няколко стълби до гледката към водопада отвисоко.

Можете да стигнете и с кола до края на улица "Тодор Каблешков", след което трябва да оставите колата на специално изградения паркинг и да изминете последните 200-300 метра до водопада пеша.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво друго да видите в Карлово

Посетете къщата музей на Апостола с прочутия паметник на майка му. Влезте и в Историческия музей, намиращ се в сградата на бившето петокласно мъжко училище. Вижте и Куршум джамия, а накрая се разходете безцелно по калдъръмените улички на Старинно Карлово, за да се пренесете в друго време.