Ако точно тази седмица не ви се пада да е за море, но все пак ви се иска да напуснете града и да видите нещо интересно, в подножието на Балкана ви очаква едно красиво място и тържествен повод.

С двудневни тържества в Карлово ще отбележат 30-ия Народен събор, посветен на 184-та годишнина от рождението на Васил Левски и празника на града.

16 юли, петък

Честването ще започне на 16 юли с откриване на съвместна изложба на историческите музеи на Плевен и Карлово, която е под мотото "Последователи на Апостола".

Старинната част на Карлово

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

17 юли, събота

За следващия ден програмата включва спортни събития, едно от които е тристранния футболен турнир за купа "Васил Левски". В 20:00 часа същия ден ще се състои церемонията по връчване на наградата на Карлово. Денят ще завърши с концерт на площад "20 юлий" на група "Кикимора" и Симфоничен оркестър.

18 юли, неделя

Кулминацията на тържествата е 18 юли с тържествена света литургия, отслужена в църквата "Свети Николай". Ще бъдат поднесени цветя пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева. В 10:15 часа на пл. "Васил Левски" ще се изпълни тържествен ритуал по издигане знамената на България и град Карлово, ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му и ще бъдат посрещнати участниците от Националния туристически поход "По стъпките на Апостола". В Националния музей ще бъдат връчени наградите на фондация "Васил Левски" и комитет "Васил Левски" - Карлово.

Честването ще завърши с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет до пл. "Васил Левски", където в 21:00 часа ще се проведе тържествен митинг-заря.

Водопад Сучурум в Карлово

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво друго да видите в Карлово

В самия град Карлово посетете къщата музей на Апостола с прочутия паметник на майка му. Влезте и в Историческия музей, намиращ се в сградата на бившето петокласно мъжко училище. В горещите обедни следобедни часове можете да се разхладите край водопад Сучурум, който се намира в самия град.