Милано не е от тихите и спокойни градове.

Дори и тези които са в столицата на модата именно заради градската суматоха, понякога имат нужда от миг на спокойствие.

Големите паркове и градини могат да бъдат пренаселени и не са точно бягство към тишината.

В следващите редове обаче ще ви разходим до три тайни градини и паркове, където не е изключено вие да сте единствените посетители. Няколко минути тишина ще ви се отразят добре. А след това можете да се върнете към шумните италианци.

Ботаническата градина Брера

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Търсете я на картата като Орто Ботанико ди Брера. Намира се в централната част на Милано, точно зад Палацо Брера. Градината е миниатюрна (едва 500 кв.м), но това е по-скоро симпатично, отколкото недостатък. В нея ще можете да се разходите сред цветя (камелии), храсти и дървета (кленове), някои от които са от основаването на градината преди 350 години.

Акцент в градината е ароматната леха, засадена с подправки, където посетителите са приканени да разтъркат листата им между пръстите си.

Лозето на Леонардо

Входът към Лозето на Леонардо

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте решили да видите с очите си "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, ще трябва да отидете до манастира "Санта Мария деле Грацие". Точно срещу него се намира прочулото се Лозе на Леонардо.

Лудовико ил Моро, управител на Милано, подарил тази земя с лозе на Да Винчи като подарък за чудесната му работа по стенописа. Докато си почивал между сесиите с рисуване, художникът развил страст към винарството и започнал да се грижи за своето лично лозе. Днес то се намира в двора на Каза дели Ателани, като през 2015 г. насажденията са възстановени с оригиналния сорт малвазия, който отглеждал самият Леонардо. Посещението включва и разглеждане на ренесансовата къща Каза дели Ателани.

Градината на улица "Тераджо 5"

Градината на улица "Тераджо" номер 5 е една от тайните на Милано, за която са посветени много малко от посетителите на италианския град.

Когато пристигнете на адреса, няма да видите нищо повече от сива порта без надписи и табели. Влезете ли през нея обаче, ще попаднете в маникюрно поддържана градина, която е отворена за обществеността едва от няколко години.