Хората пътуват, за да разгледат забележителности, да събират тен на плажа или дегустират местната кухня и вина. Но когато си тръгват от някой град, те най-вече остават с впечатлението, което местните хора са оставили у тях.

Когато местните са дружелюбни, усмихнати и винаги готови да помогнат или да побъбрят с туристите, успяват да запазят наистина специално място за града си в сърцата на посетителите.

Една от най-големите световни платформи за резервации на хотели е анализирала над 232 милиона отзива, които ползвателите ѝ са оставили за градове, села и далечни острови, за да състави класация на тези, които са оценени като най-гостоприемни.

 

 

Матера, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Матера има много какво да разкаже - това е един от най-старите градове в Европа, който е населяван без прекъсване от най-древни времена. Известен е с жилищата, изкопани в скалите, където до средата на миналия век живеели обитателите на града.

Днес пещерните жилища са забележителност за туристите, а през 2019 г. Матера беше Европейска столица на културата заедно с Пловдив.

Блед, Словения

Снимка: iStock by Getty Images

Блед е град, разположен на едноименното езеро в Словения, което вероятно е най-посещаваната забележителност в страната. Самият град е място за активна почивка - в околностите му има екопътеки, може да се кара колело или да се практикуват водни спортове.

През лятото в града се провеждат много фестивали и събития на открито.

Тайдун, Тайван

 

Снимка: iStock by Getty Images

Град Тайдун се намира в югоизточната част на Тайван. Градът е известен с красивите си плажове, природните си паркове и богата си култура, както и с моста си във формата на дракон. Климатът е тропически и времето е топло целогодишно, а едно от специалните преживявания за посетителите на Тайдун е нощният му пазар, където се продават сувенири, дрехи и специалитети от местната кухня.

Нафплион, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

 

От всички гръцки градове Нафплион, в източната част на полуостров Пелопонес, печели сърцата на най-много посетители с гостоприемството на своите жители. Намира се на два часа път от столицата Атина и засега успява да остане малко встрани от основните маршрути на туристите, заради което дори и лятно време е сравнително спокойно и приятно място за почивка.

Толедо, Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Толедо е древен град, разположен на половин час с влак от Мадрид, който пази следи от вековната си и пъстра култура. Старият град на Толедо в миш-маш от еврейска, ислямска и християнска естетика, като на много места сградите са в нов стил, обединяващ всички влияния накуп.

Заплетените като лабиринт старинни улички и здравите вековни мостове разказват историите на испанските крале, които са управлявали империята си оттук.

Монти Верди, Бразилия

Снимка: iStock by Getty Images

Бразилците са непринудени и дружелюбно настроени към чужденците, но очевидно човек трябва да излезе от големите градове, за да се срещне с най-сърдечните представители на местните. Монти Верди е село, което понякога сравняват с швейцарско заради пейзажите в алпийски стил и шестте планински върха, които го заобикалят.

Брюж, Белгия 

Снимка: iStock by Getty Images

Очевидно не е важно дали градът е малък или голям, за да бъде оценен като гостоприемно място от чужденците. Макар да е една от най-посещаваните дестинации в Белгия, Брюж очевидно не се е превърнал в бездушна машина за пари, а местните са запазили сърдечното си отношение към посетителите. За Брюж не ви трябват карта и маршрут, а само удобни обувки, с които да обикаляте уличките, да надничате от покритите с цветя перила към каналите, а когато се изморите - да се повозите на лодка.

Нуса Лембонган, Индонезия

Снимка: iStock by Getty Images

Нуса Лембонган отдавна е магнит за сърфистите, но през последните години не само те са ценители на тюркоазените води и красивата природа на острова, разположен югоизточно от Бали. За тези, които не са почитатели на големите вълни, има екскурзии в каяци и невероятни места за шнорхелинг.

Понта Делгада, Азорски острови (Португалия)

Снимка: iStock by Getty Images

Понта Делгада е столицата на Азорските острови - зелен град, разположен на остров Сан Мигел, с горещи минерални извори, бели сгради, блестящи под слънцето, и симпатични кафенета, в които времето тече бавно. Градът не е голям и сравнително бързо може да се обиколи пеша. А след това ви очаква дивата и изумителна природа на Азорските острови.

Хой Ан, Виетнам

Снимка: iStock by Getty Images

Хой Ан отдавна си е спечелил славата на място, където туристите пристигат и после не могат да си тръгнат. Намира се на централното крайбрежие на страната и е необикновена смесица от традиционно виетнамско и френско влияние. В града могат да се видят запазени занаяти, а плажовете са перфектни за излежаване с кокосов орех под някоя палма.