Езерото Блед е една от най-популярните дестинации в Словения.

Макар повечето туристи да го посещават през топлите сезони, когато и да дойдете, няма да останете разочаровани, защото това е едно от онези места, които не могат да загубят чара си при никакви обстоятелства.

Елате през зимата за коледния базар на брега, през есента - за наситените цветове, през лятото - за да плувате във водите му, и през пролетта - за да чуете как се пробужда природата. 

Ето какво трябва да знаете и какво може да видите в езерото Блед през всеки сезон.

Вижте в галерия езерото Блед през четирите сезона >>>

Езерото Блед през пролетта

Температура: 13-23 градуса

Пролет край езерото

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетта може да ви изненада с променливо време, като снегът понякога се задържа до началото на април. Но особено в края на април и през май е особено подходящо да планирате пътуване до Блед. Природата се събужда, зеленото е наситено, дърветата и дивите цветя цъфтят.

Езерото Блед през лятото

Температура: 26-28 градуса

Къпането в езерото е разрешено и мнозина се наслаждават на топлото време край бреговете му

Снимка: iStock by Getty Images

Лятно време езерото е не само място за разходка и разглеждане на забележителности, но и за плаж

Снимка: iStock by Getty Images

През лятото брегът на езерото пулсира с живот, събития, посетители и улични артисти

Снимка: iStock by Getty Images

Лятно време има най-много посетители и това е времето, когато да дойдете, ако обичате да сте в центъра на събитията. Дните са дълги и топли, вечерите са огласени от чуждестранна реч и звън на наздравици, а през уикендите често се организират събития около езерото.

В дните около националния празник на Словения, 25 юни, тук има извънредно много хора. Ако искате да избегнете тълпите, бъдете при езерото възможно най-рано сутринта. Тогава ще се насладите и на меките цветове на пейзажа, окъпан в сутрешното слънце.

Температурата на водата през юли и август достига около 23-24 градуса и езерото е чудесно за плуване.

Езерото Блед през есента

Температура: 12-23 градуса

Есенен пейзаж край езерото Блед

Снимка: iStock by Getty Images

Семейство се наслаждава на гледка към езерото и острова Блед през есента

Снимка: iStock by Getty Images

Есента е магически момент да бъдете при езерото, когато жълто, червено, пурпурно и кафяво се отразяват във водите му. Туристите са много по-малко, а наситените цветове са като от акварелна картина. Есенните цветове са най-ярки от края на септември до края на октомври. Заведенията, хотелите, ресторантите и компаниите за лодки работят до късна есен - обикновено, докато времето е сравнително хубаво и има посетители.

Езерото Блед през зимата

Температура: 7-12 градуса

Езерото Блед през зимата

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте виждали езерото през топлите сезони и след това дойдете през зимата, няма да го познаете. Тишина, бяла пелена и усещане за мистичност. Ако температурите паднат сериозно (обикновено през януари и февруари), езерото замръзва и се превръща в естествена ледена пързалка. По Коледа и Нова година е най-натовареното време, а през декември на брега се организира и коледен базар.

Какво трябва да знаете за езерото Блед

Езерото Блед се намира на 45 минути от столицата на Словения, Любляна.

Около езерото Блед има няколко пешеходни маршрута. Повечето посетители избират кратките пътеки, но ако изберете някоя от по-стръмните и дълги, ще можете да избягате от тълпите, особено лятно време.

Никое посещение на Блед не може да мине без разходка с лодка до едноименния остров в езерото, където се издига църквата "Успение на Пресвета Богородица" с останки от готически стенописи, 50-метрова кула и 99 каменни барокови стъпала. До острова можете да наемете традиционна плоскодънна лодка "плетна", която се използва от векове.

Традиционна плоскодънна лодка "плетна"

Снимка: iStock by Getty Images

На брега на езерото се намира средновековният замък Блед.

Ако има едно нещо, без което не трябва да си тръгвате от езерото, то е да опитате местната крем пита (кремшнита или кремна резина), която се сервира тук от десетилетия и дори си има собствен фестивал всяко лято.