Рим може да бъде непоносимо горещ лятно време и не е случайно, че след работа и през уикендите много римляни бързат да избягат на хладно на брега на морето или високо в планината. 

В самата италианска столица също има прохладни кътчета, при това не е задължително те да са пълни с купища посетители. 

Последвайте ни на разходка из тайните градини на Рим, където можете да откриете спокойствие, тишина и зеленина. 

Ботаническата градина към университета "Сапиенца"

Снимка: iStock by Getty Images

Ботаническата градина (Orto Botanico) се намира в сърцето на квартал Траставере и никога не е препълнена с хора, за разлика от самия квартал, известен със заведенията си.

Тук ще можете да се разходите на сянка и на слънце сред над 3000 растителни вида. В градината има японска градина, няколко оранжерии с кактуси, тропически и месоядни растения, бамбукова горичка и градина с над 300 вида билки.

Отворена е всеки ден от 9 до 18:30 часа. Билетът е 4 евро за възрастни, безплатен за деца до 5 години.

Адрес: Largo Cristina di Svezia, 23A

Висящите градини на Вила Алдобрандини

Снимка: iStock by Getty Images

Разположена на върха на хълма Куиринале, между Пазара на Траян и квартал Монти, Вила Алдобрандини е перфектното съчетание от забележителности - древни мраморни мозайки, ценни картини и висящи градини от 17-и век, от които се разкриват невероятни гледки към Рим. Част от оригиналните цветя, пътеки и беседки са запазени.

Вила Алдобрандини е отворена от 7 сутринта до залез, вход свободен.

Адрес: Via Mazzarino, 11

Градината на Палацо Барберини

Снимка: iStock by Getty Images

Палацо Барберини е чудесно място, където да се насладите на изкуство, но малко хора осъзнават, че зад него има скрито невероятно място, което е безплатно и свободно за посещение, независимо дали ще влизате в музея или не. Минете направо през сградата и ще излезете в една от най-красивите градини на Рим - перфектно поддържана, с лимонови дръвчета и с точното име: Тайната градина.

Адрес: Via delle Quattro Fontane, 13