Инфлацията е тук и никой не може да отрече този факт. Възможно ли е повишаващите се цени да не оказват напрежение върху бюджета за пътувания и почивки? Оказва се, че, както обикновено, няма начин да няма начин.

Може да се наложи да прекарате повече време в планиране и оптимизиране на бюджета си, но резултатът ще си заслужава. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите радостта от пътешествията, без да се налага да се лишавате от твърде много неща.

С кола

С повишаващите се цени на горивата и високите цени на автомобилите под наем в цял свят (според скорошно проучване на Kayak цената за ден за автомобил се е повишила средно с 67% тази година спрямо 2019 г.) това перо от ваканционния ви бюджет може да се окаже сериозно предизвикателство. Едно възможно решение са електрическите автомобили. Проблемът е, че все още малко компании предлагат електрически коли под наем и възможностите за зареждането им зависят от дестинацията. Освен това цената им е по-висока, но ако планирате маршрут с дълго шофиране, може в крайна сметка да успеете да спестите.

С влак

Снимка: iStock by Getty Images

В зависимост от разстоянието и броя пътници, пътуването с влак може да ви излезе по-изгодно. Ако ползвате БДЖ, не забравяйте да се възползвате от отстъпката за пътуване в група от 3 до 6 души (две деца на възраст от 7 до 10 години се броят за един пътник). Освен това децата от 7 до 10 години пътуват с 50% намаление, ако имат издадена карта, намаления има и за семействата с две и повече деца.

В Европа пътуването с влак в много държави е бързо, удобно и евтино. В други страни като САЩ жп мрежата не е добре развита, а в някои азиатски държави влаковете са несигурни и претъпкани. Във всеки случай си струва да проучите дестинацията си за тази опция. 

Със самолет

Снимка: iStock by Getty Images

Самолетните билети също поскъпват заради комбинацията от повишено търсене и увеличени цени на горивата. Много от търсачките за самолетни билети предлагат опция да видите датите с най-ниски цени за дадена дестинация. Според проучванията най-ниските цени за международни полети можете да хванете, ако купите билети средно 16 седмици преди пътуването и ако пътувате в четвъртък. Статистически най-скъпи са билетите за пътуване в петък и неделя.

Валутни сътресения

Още един начин да получите повече за парите си е да пътувате до дестинации, чиито национални валути са в криза. Евтината турска лира доведе до бум от български туристи в съседката ни през последните месеци. Екзотични дестинации с нисък стандарт на живот като Тайланд или Камбоджа също могат да ви осигурят повече дни, повече лукс за бюджета, който сте предвидили.

Хотел или хостел

Снимка: iStock by Getty Images

Хостелите са известни като нискобюджетни места за настаняване предимно за младежи с ниски изисквания към уединението и условията, но има и хостели, които ще ви предложат по-добри условия от някои хотели. Много от хостелите разполагат с двойни или тройни стаи, а стаите с повече легла са идеални за пътуващи семейства. Бонус на хостелите е, че обикновено са разположени в центъра на градовете, близо до повечето атракции.

В зависимост от дестинацията обаче наемането на апартамент може да се окаже по-евтин вариант, особено ако конкуренцията е голяма. Преди да изберете, проучете всички възможности - хотели, хостели, апартаменти и къщи за гости, тъй като цените почти навсякъде са променени от това, което помните отпреди пандемията. 

Пътуване без тест и ваксина

Разходите за PCR или бързи тестове могат да достигнат сериозна сума, особено ако пътувате със семейството и такива се изискват и в двете посоки (или по няколко). Правилата за пътуване по света остават различни и трудно предвидими, но ако изберете дестинация, която не изисква никакви COVID документи, можете да намалите разходите си PCR тестове и скъпи здравни застраховки. Към момента над 30 държави в света са премахнали всички ограничения по границите си (ВИЖТЕ СПИСЪК ТУК), а в България без никакви изисквания можете да се върнете от 10 държави (ВИЖТЕ СПИСЪК ТУК).

Безплатни забележителности

Повечето забележителности имат безплатен ден за посещение, а всички забележителности в Париж са безплатни за граждани на ЕС до навършване на 26 години. Около 18 май, международният ден на музеите, много музеи по света отварят вратите си с вход свободен и специални събития (Нощ на музеите).

Време за лукс

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и да не сте отседнали в луксозен хотел, винаги можете да добавите разкош към пътуването си. За питие в края на дългия ден изберете бара на някой 5-звезден хотел - с гледка към града отвисоко или специално меню. Много от тези барове имат и happy hour следобед - проверете сайтовете им и се насладете на заслужен момент за глезене.

Друг вариант е да си вземете еднодневна карта за спа центъра или басейна на някой луксозен хотел - това ще ви струва по-малко от цената на нощувка в него.

И един последен трик. Ако решите да пестите от лукс през по-голямата част от пътуването си, но все пак да се поглезите с една или две нощувки в класен хотел, оставете това преживяване за края на почивката си. Проучванията сочат, че краят има много по-голяма тежест за това как определяме почивката си, отколкото нещата, които сме преживели в началото или в средата.

Прочетете още съвети за пътуване >>>