За да стигнете до този невероятен пъб, ще се наложи да предприемете приключение през тресавища и черни пътища, но си заслужава след това да се възнаградите с халба бира.

Tan Hill Inn е изолиран в средата на Йоркшир Дейлс , безлюдно пространство от тресавища, долини и хълмове в Северна Англия. Когато войниците на Уилям Завоевателя се отправят към това място през 1085 г., те бързо си тръгват, след като записват една-единствена дума, с която да опишат обстановката в околността: "пустош".

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn

Макар по същество да предлага условията на хижа, това място се слави именно като пъб. Тук се организират музикални събития, сватби, и изобщо шумни и весели празненства за всички онези с приключенски дух.

Като най-високо разположеният пъб във Великобритания (намиращ се на 527 м над морското равнище), старата каменна постройка от 17 век отдавна привлича местните жители и издръжливите пътешественици, но отдалечеността ѝ означава, че посещението ѝ не е за хора със слабо сърце. Въпреки това, онези, които са предприели пътуването, са възнаградени с добре зареден бар и уютна камина, традиционни британски ястия като гигантски йоркширски пудинг и стаи за гости на горния етаж, ако решат да се настанят за през нощта.

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn

На фона на сивото небе и мрачните тресавища, гостоприемството на селото е всичко, от което се нуждае един приключенец. Как гостилницата е успяла да оцелее в продължение на стотици години при такива сурови условия, е изумително. Tan Hill Inn редовно е връхлитана от ледени бури, затрупвана от снежни преспи и брулена от силни ветрове.

Оцеляването става още по-трудно след британската енергийна криза през 2022 г., когато сметките за електричество на гостилницата нарастват със 100 000 паунда.

И все пак нещо в този невероятен пъб продължава да привлича хиляди амбициозни туристи, случайни пътници и звездобройци всяка година - високата надморска височина на Tan Hill Inn и липсата на светлинно замърсяване означават, че гостилницата е едно от малкото места в Англия, които понякога са украсени от Северното сияние.

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn

Районът около Tan Hill Inn винаги е бил на ръба на британската история. Името му идва от келтската фраза "Tan Heol" (Хълм на огъня) и от VI в. келтите се събират тук за ритуали и жертвоприношения. Хълмът Тан е бил заобиколен от римски път, а наблизо, в енорията Стейнмор, се е състояла легендарна битка между викинга Ерик Блудакс и графа на кралство Нортумбрия. Съществува и местен фолклор, включително слухове, че Мария Стюарт, кралицата на Шотландия и разбойникът от XVIII в. Дик Търпин са го посещавали.

Сега барът е изпълнен с кичозни сувенири и прилича на йоркширска версия на салона на Route 66. От лъскавите златни дръжки на крановете се изливат няколко вида висококачествена бира, по откритите греди на тавана са прикрепени като стикери бирени подложки, а до бара стои щанд, пълен с календари на гостилницата за продажба.

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn

Зад пъба - в преустроена плевня със стробоскопични светлини има и сцена за концерти. Прозрачен купол, подобен на иглу, пък изпълнява ролята на капсула за наблюдение на звездите. Вероятно е още по-вълнуващо през зимата, под Северното сияние, ако някой се осмели да издържи на студа.

Модулът е проектиран като спалня, където гостите могат да заспят под звездите. Поне засега обаче прозрачният купол е на разположение за преживявания, свързани с прекрасните ястия с халба бира при наблюдение на звездите. Вътре има маса, покрита с причудлива бяла покривка, и на гостите се сервира под едни от най-тъмните небеса в Обединеното кралство.

Желаещите да наблюдават Северното сияние ще трябва да следят внимателно прогнозата. От ноември до февруари е основният "сезон на Северното сияние". Фестивалът "Тъмно небе" (тази година се провежда от 10 до 26 февруари) организира ежегодни събития с телескопи в околностите на Националния парк Йоркшир Дейлс и през повечето години е домакин на събитие в Tan Hill Inn. Миналата година паркът бе обявен за Международен резерват за тъмно небе.

За да наблюдавате Северното сияние, е необходимо ясно небе, но през последните години Tan Hill Inn се прочу с изключително снежното си небе.

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn

През ноември 2021 г. по време на бурята "Арвен" пред Tan Hill Inn падна над метър сняг и хората, които се наслаждаваха на трибют на Oasis, останаха блокирани в продължение на три дни. Историята дори попадна в националните новини. В гостилницата умеят да се справят с подобни бедствия, а закъсалите членове на персонала и гости просто остават да пренощуват в стаите за гости на горния етаж. Това обаче създава някои логистични проблеми, а екипът трябва да мисли бързо и творчески, за да се справи с трудните метеорологични условия.

Недостигът на персонал е твърде познат в туристическата индустрия, особено с нарастващите разходи за живот. Tan Hill Inn изпитва тези проблеми много по-остро, с по-сурови условия, по-студени стаи за отопление и скритото притеснение, че персоналът няма да се справи с пътуването си.

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn

Дори и най-добре замислените планове обаче са уязвими. През 2019 г. ледена буря поврежда генератора на електричество и оставя гостите и персонала да седят на свещи една вечер. А друг път дизеловото гориво било откраднато и отново оставило гостилницата без електричество. И въпреки това най-високо разположеният пъб не се предава.

Силата на Tan Hill Inn се крие в неговия предприемачески устрем и семеен дух, в устойчивостта, грижливо отглеждана от векове. Всеки ден носи нова идея, събитие и проблем за решаване.

Снимка: фейсбук страница на The Tan Hill Inn