Сгушено между Белгия, Германия и Франция Великото херцогство Люксембург е с територия едва 2 586 кв.км. Затова повечето туристи предпочитат да опознаят държавата за ден-два, докато са в някоя от съседните страни. Действително, ако вземете кола под наем, която в столицата Люксембург ще ви струва средно около 40 евро на ден, ще имате възможност да видите не само този спокоен, зелен град с над 10-вековна история.

Снимка: Pixabay

От броени дни посетителите на града имат и друга опция - да го направят с велосипед. Най-дългият мост за колоездачи в Европа бе открит именно в Люксембург. Той е дълъг 1 200 м и свързва университета в квартал Белвал с градчето Еш-сюр-Алзет. Построяването му струва 47 млн. евро.

Но тук не само това е плюс. Всички видове градски транспорт в Люксембург са напълно безплатни. Местни жители и посетители могат да ползват без такса автобусите, трамваите и влаковете. Тази социална политика е въведена преди две години и прави страната първа в света, взела подобно решение.

Люксембург наистина си заслужава да бъде открит.

Снимка: iStock by Getty Images

На север ви очаква гористо плато, част от планинската верига Ардените, с китни хълмове и малки долини - районът Ослинг, прочут със своите средновековни замъци. На изток ще откриете градчето Ехтернах - бижуто на туризма в херцогството, което комбинира историческо минало с девствени природни красоти. В долината на река Мозел пък ще се насладите на бялото вино, с което местните се гордеят и което ще ви предложат в автентичните изби буквално на всеки километър. А градовете в бившия индустриален юг ще ви зарадват с улични театри, музеи и галерии. За да видите всичко това, с добра организация ще са ви нужни два дни. Но, ако имате време, нужно ли е да бързате? Просто се отпуснете и се насладете на мястото, наричано заради красотата си Малката Швейцария.

Снимка: Pixabay

Да започнем със столицата. Заради дублирането на името й с това на страната, често някои туристи правят грешката, че това е град държава. Всъщност херцогството е разделено на 3 области, а те - на цели 12 кантона. Както повечето градове в Европа и град Люксембург има стара и нова част, като задължителната в обиколката ви е, разбира се, първата. Първоначалната изненада е, че тук няма задръствания, нито изнервящ трафик, въпреки че в града се намират някои от важните институции на Европейския съюз - Европейският съд, Европейската сметна палата, както и множество банки.Но те едва ли ще бъдат част от опознавателния ви тур в града.

Няма как да пропуснете готическата катедрала Notre-Dame от XVII в., в която се пази уникална реликва - статуя на Дева Мария, утешителка на огорчените и наскърбените.

На площад Guillaume II пък ще ви посочат с гордост сградата на Старото кметство, двореца на Великия херцог, построен през XVI в. в стил испански ренесанс, както и паметника на Великата херцогиня Шарлот, управлявала страната през първата половина на XX в. На нейно име е кръстен един от любимите на местните жители ликьори, както и прочутата и в България торта "Шарлота".

Снимка: Pixabay

Мостът на Великата херцогиня пък свързва двете части на столицата - Горен и Долен Люксембург, обособени от реките Петрус и Алзет. Следвайки панорамния път в столицата, преминете по някой от мостовете над реките, като Adolphe например. В подножието им ще попаднете неусетно в своеобразния лабиринт на крепостната стена, опасваща историческото сърце на града. Това е така наречената зона Grund (ниската част на града в подножието на стената). В столицата непременно трябва да видите и скалата Bock с казематите - мрежа от подземни проходи в нея. Мястото се свързва със замъка на Зигфрид I, основал Люксембург през 963 година. Интересното тук обаче са не толкова сухите факти от историята, а красивата легенда за Зигфрид, произхождащ от рода на херцозите на Лотарингия, който се влюбил в приказно красивата Мелузина. Срещнал я докато ловувал в долината на територията на днешната столица. Поразен от любов, веднага поискал ръката й. Красавицата приела, но с две условия - да не заминава с него, а двамата да заживеят на това място, както и всяка събота от бъдещия им съвместен живот мъжът й да я оставя насаме, без да я пита какво прави. Така Зигфрид се отказал от земите си във Фойлен, но получил долината на река Алзет, където се намирала скалата на Мелузина. Построил там замък и години наред двамата живели щастливо, като той спазвал стриктно обещанието си да оставя жена си сама в събота. Но един ден любопитството му надделяло и херцогът погледнал през ключалката на покоите й, издълбани в скалата Bock. И какво било учудването му, когато видял как жена му се къпе във ваната си, пее и има... рибена опашка! Мелузина се оказала русалка. След като разбрала, че е разкрита, скочила през прозореца от замъка в реката и никога повече не се върнала. Легендата разказва, че на всеки 7 години тя излиза на брега, дори и днес.

Ако тази приказка не е по вкуса ви, Люксембург ще ви привлече с великолепните си музеи - Националният музей на историята и изкуства, Музея на трамваите и автобусите например.

За да разгледате някой от съседните на столицата райони, можете да наемете кола. Или да си купите уикенд билет за малки групи от един до петима души, който важи за градски и извънградски транспорт в рамките на херцогството. Пътувайки на изток, посетете първо винарския район в долината на река Мозер, познат на винолюбителите като Немския регион, откъдето идват едни от най-добрите вина в света от сорта Ризлинг. Пътят към виното е белязан с изби буквално на всеки километър от живописния път. Тук може да видите и историческото за съвременна Европа селце Шенген. Над долината на виното следва най-живописният град на страната - Ехтернах. Многобройни пясъчници с причудливи форми, формирани преди милиони години, бълбукащи водопади и пещери с уникална флора наоколо го превръщат в идеалното място за почивка. Разположен край река Зауер в непосредствена близост до границата с Германия, Ехтернах е с население само 5000 души. Основан е преди повече от хиляда години, а сред най-интересните обекти тук са абатството край древната базилика St Willibrord и църквата Peter-und-Paul от XIII в. Няма как да пропуснете и колоритния пазарен площад.

От изток продължете на север, където ви чакат красотите на района Ослинг с неговите средновековни замъци. Колекцията започва с Larochette и Beaufort. Най-известният замък обаче е този в градчето Вианден, построен през XI в., след което множество пъти разрушаван и построяван отново.

Снимка: Pixabay

Неслучайно Виктор Юго е избирал Вианден за отдих и размисъл. Сега къщата, в която писателят е живял, е превърната в литературен музей, а кафенето на терасата на ресторанта, надвиснала над река Ур, е невероятно място. В северната част на херцогството може да видите и феодалното владение Клерво, както и Бенедиктинското абатство в гората край него, чиито кули приличат на пясъчен замък. Най-южните части на херцогството са познати като Земята на червените скали заради добивите на руда и производството на стомана преди години. Днес бившите мини на индустриалния юг са превърнати в музеи, а градовете, като Еш-сюр-Алзет например, някога потънали в пепел, днес ще ви зарадват със зеленина, улични театри, концертни зали и галерии.

Снимка: Pixabay

Какво да опитаме?

Люксембург е на първо място в света по консумацията на вино на глава от населението. Опитайте пенливото Clemant, както и уникалното вино от касис. Люксембург е прочут със сладководните си риби - пъстърва, щука, бяла риба, костур и раци. Великолепни са също арденската шунка, пушено свинско с боб, пюре от картофи и репички. Опитайте прасе сукалче с кнедли, телешки дроб с кисело зеле и варени картофи. Всички видове сирена, които са местно производство, си заслужават, както и сладкишите.

Снимка: iStock by Getty Images