Хоризонталните водопади (Horizontal Falls) са една от най-необичайните природни забележителности на Австралия -  уникално съчетание от крайбрежна география и мощни приливни сили, за което посетителите плащат много пари, за да го видят отблизо.

Разположен в залива Талбот, отдалечено място на северозападното крайбрежие на страната, водопадът се образува, когато вълните от морска вода се вливат между две тесни скални пролуки, създавайки вълна с височина до четири метра, която наподобява водопад.

В продължение на десетилетия туристически обиколки с мощни лодки пробиват тези пролуки, за ужас на местните традиционни собственици на района, които твърдят, че мястото е свещено.

Това не е единствената причина за противоречия. През май 2022 г. плавателен съд се ударя в скалите, при което има мнозина пострадали пътници. Инцидентът, довел до голяма спасителна операция, предизвиква още призиви за спиране на обиколките от съображения за безопасност.

Снимка: horizontalfallsadventures.com.au

Въпреки че пътуванията с лодка продължават, опасенията на местните са взети предвид. Западна Австралия - щатът, в който се намират водопадите, ще ги забрани през 2028 г. от уважение към традициите в района.

Не всички са доволни от решението. Местните туристически организации предупреждават, че забраната ще възпре посетителите, но и ще доведе до загуба на работни места.

Тя обаче е приветствана от представителите на народа Dambeemangaddee, които обитават този район от 56 000 години и вярват, че лодките оскверняват водопада.

Разположени в регион Кимбърли, на 1900 километра северно от столицата на щата Пърт, Хоризонталните водопади се намират в рамките на Maiyalam - един от трите защитени морски парка, създадени през 2022 г. Те са проектирани и се управляват съвместно от собствениците и местните власти.

Ходът на властите в Западна Австралия идва на фона на критики относно ангажимента им да защитават наследството на местното население в щат, който разчита в голяма степен на минното дело.

Основният туроператор на лодки в залива Талбот, Horizontal Falls Seaplane Adventures, ще спре да преминава през водопада през март 2028 г., а всички останали оператори ще спрат до края на 2026 г.

След влизането в сила на забраната все пак ще бъде разрешено на лодки да кръстосват залива Талбот, предлагайки на посетителите гледка отблизо към каскадния спектакъл, който британският естествоизпитател Дейвид Атънбъро нарича "най-необичайната природна забележителност на Австралия".

"Това решение отразява отговорностите на правителството за зачитане на културните възгледи на традиционните собственици и необходимостта от защита и подкрепа на туристическата индустрия на щата Вашингтон. Искаме хората да се докоснат до културата на коренното население като съществена и жизнена част от посещението на съвместно управляваните национални и морски паркове в Западна Австралия.", заяви в изявление министърът на околната среда на щата Вашингтон Рийс Уитби.

Dambeemangaddee са  сред десетките коренни народи, които са населявали Западна Австралия в продължение на повече от 50 000 години, преди Австралия да бъде насилствено колонизирана от британците през 80-те години на ХХ век. След това безброй парцели земя, контролирани от коренното население, са заграбени или осквернени.

"Уважавайте силата на това място"

Забраната за посещение на Horizontal Falls има за цел да възстанови неприкосновеността на това необичайно място. Според вярванията на местните коренни жители, лодки, които минават през тези пролуки, безпокоят Woongudd - мистичната змия, създала природното чудо.

Историята на Woongudd е включена в Dreamtime  - древен сборник от приказки и притчи, които определят културата на австралийските аборигени. Смята се, че приливът при водопадите е предизвикан от Woongudd , който се плъзга между скалите.

От 90-те години на миналия век местните собственици изразяват загриженост, че обиколките с лодка увреждат това "мощно, свещено място", посочват от народа Dambeemangaddee в групово изявление в отговор на забраната.

Коренните жители се надяват туристите да продължат да посещават Horizontal Falls. Те вярват, че пътешествениците могат да бъдат заслепени от неговите приливни сили, като същевременно поддържат учтива дистанция.

"Уважавайте силата на това място и нашите културни задължения да се грижим за страната и да ви пазим в безопасност", молят те посетителите, позовавайки се на древната си роля на пазители на австралийския пейзаж.

В подготовка за забраната на Horizontal Falls, от Dambeemangaddee посочват, че работят по нови видеоклипове и брошури, които ще обяснят тяхната култура и духовна връзка със залива Талбот.

Те също така ще създадат нови обиколки, церемонии за посрещане и план за управление на посетителите на мястото.

От Horizontal Falls Seaplane Adventures посочват, че ще преминат към "културно подходяща програма, която ще позволи на посетителите да изпитат грандиозното природно чудо в уважителен контекст".

Забраната за лодки във водопада е критикувана от главния изпълнителен директор на Съвета по туризъм на щата Евън Хол, който казва, че тази дейност отдавна привлича посетители в Кимбърли.

"Преминавайки през водопадите, посетителите се докосват до удивителната природа на тази уникална среда. Това не е нещо, което може да се преживее отстрани. Националните паркове са обществени земи и води, които принадлежат на всички. Законодателната цел на националните паркове включва насърчаване и улесняване на природосъобразния туризъм и обществения отдих - това не се постига чрез ограничаване на достъпа на посетителите",  казва Хол.

Експертът добавя, че забраната ще засегне 15 туристически оператора и ще доведе до потенциална загуба на 58 работни места в региона.

Тя обаче е подкрепена от главния изпълнителен директор на Kimberley Day Cruise Сали Шоу, която казва пред CNN, че обиколките на компанията се провеждат само в близост, а не между пролуките в скалите. Тя допълва, че минаването през водопада е опасно и неуважително към коренното население.