Нищо не поставя начало на коледния сезон така, както тържественото запалване на коледните светлини в центъра на града. Магазините и заведенията също се включват и градовете се превръщат в приказни магични места, сякаш излезли от детска книжка. 

Паленето на празничните светлини на елхите на емблематични места по цял свят е традиция от десетилетия. 

Заради пандемията официалните церемонии тази година бяха отменени на много места. Въпреки това елхите грейнаха и създадоха празнична атмосфера от Вашингтон до Лондон.

Заповядайте на коледно околосветско пътешествие в снимки, на което ще видите едни от най-големите, най-пищните и впечатляващи елхи, украсени тази година.

Вижте снимките в галерия >>>

Служители слагат последни акценти върху елхата в Рослинския параклис в Шотландия

Снимка: Getty Images

Коледните светлини блеснаха и в Рослинския параклис в Шотландия. Храмът от 15-и век е впечатляващ сам по себе си, но допълнително очарование около него създават легендите, според които тук е бил скрит Свещеният Граал. Този факт е споменат и от Дан Браун в романа му "Шифърът на Леонардо".

Джо Байдън пали светлините на елхата в Елипсата

Снимка: Getty Images

През 1923 г. американският президент Калвин Кулидж за първи път участва в церемония за палене на коледните светлини на елха в Елипсата - пространство до оградата на Белия дом във Вашингтон. Тази традиция се спазва и до днес. На 2 декември президентът Джо Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън официално запалиха светлините на тазгодишното коледно дърво.

Тържествено запалване на светлините на елхата пред Рокфелер Сентър

Снимка: Getty Images

Огромната елха пред център Рокфелер беше запалена на специална церемония на 1 декември. На шоуто присъстваха и взеха участие редица световни знаменитости.

Елхата пред Капитолия, САЩ

Снимка: Getty Images

Тазгодишната елха на Капитолия е от националната гора Сикс Ривърс. На снимката се вижда и Вашингтонският монумент - най-високият каменен паметник в света (169 м), издигнат по случай годишнина от рождението на първия американски президент, Джордж Вашингтон.

Елхата пред "Даунинг Стрийт" 10 в Лондон

Снимка: Getty Images

На 1 декември светнаха лампичките и на коледната елха на "Даунинг Стрийт" 10 в Лондон - адресът, на който се намира офисът на британския премиер Борис Джонсън.

Париж в празнична украса

Снимка: Getty Images

Париж грее в празнични светлини, като в целия град се издигат огромни украсени елхи. На снимката се виждат две дървета на площад Вандом.

Авангардната елха в парижката "Галерия Лафайет"

Снимка: iStock by Getty Images

"Галерия Лафайет" откри празничния сезон с дръзка елха, която коментира актуални теми от изминалата година.

Коледната елха пред Бранденбургската врата в Берлин

Снимка: iStock by Getty Images

Пред Бранденбургската врата в Берлин по традиция всяка година има огромна елха.

Коледно дърво на летището в Детройт

Снимка: Getty Images

На международното летище в Детройт също грее елха. Тази година много хора се върнаха към пътуването със самолет въпреки рекордните нива заразени с COVID-19 и опасенията около разпространението на новия щам Омикрон.

Елхи в двореца Бленъм в Уудсток

Снимка: Getty Images

Огромни елхи са част от празничната украса на двореца Бленъм в Уудсток, Великобритания. Историческото имение е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и родно място на Уинстън Чърчил.