С над 300 милиона посетители годишно те са едни от най-прочутите туристически атракции в целия свят - националните паркове на САЩ. В тази фотогалерия Дойче Веле представя най-величествените:

Вижте снимки >>

Най-старият в света

"Йелоустоун" е първата в света защитена територия. Разпростира се на площ от 8 980 km² и попада в границите на три щата: Уайоминг, Монтана и Айдахо. Националният парк е създаден през 1872 година. Сред най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан и многото гейзери.

Най-младият

Националният парк "Пинакълс" се намира в щата Калифорния. Той е най-младият сред общо 59-те национални паркове в САЩ. Съществува едва от 2013 година.

Най-големият

В Аляска се намира най-големият национален парк на Щатите - "Рангел Сейнт Илайъс". Заради разнообразието от диви животни и впечатляващите природни забележителности паркът е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-високият

Националният парк "Денали" се намира в централната част на Аляска. Там се намира и първенецът на Северна Америка - високият 6190 метра едноименен връх, който до 2015 година се е наричал МакКинли. Характерни за парка са дългите зими и сравнително кратките лета, през които температурите рядко надхвърлят 20 градуса.

Най-острият

Националният парк "Брайс Каньон" се намира в щата Юта на височина от 2400 до 2700 метра. Представлява гигантски природен амфитеатър, създаден от ерозията. Геоложките структури, наречени худу (hoodoo), се формират под влиянието на вятъра, водата и леда.

Негостоприемният


Националният парк "Долината на смъртта" е разположен в източния дял на Централна Калифорния и частично в щата Невада. Климатът се характеризира с високи температури и ниска влажност. В този парк се намира и едноименната Долина на смъртта, наречена така заради изключително трудните условия за живот.

Влажният


Националният парк "Евърглейдс" в щата Флорида на практика представлява огромно мочурище на площ от 6 милиона декара. В него се намира най-голямата популация от алигатори в САЩ. Други традиционни обитатели на парка са костенурките и саламандрите, пантерите и черните мечки.

Абсолютна класика

Националният парк "Гранд Каньон" носи името на каньона в щата Аризона, образуван от врязването на река Колорадо в едноименното плато. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, проправяйки си път между тях. Каньонът е дълъг 320 километра, а на места дълбочината му достига 1800 метра.

Вулканичният


"Хавайски вулкани" е обявен за национален парк през 1916 година, а 71 години по-късно - през 1987 - паркът влиза в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там може да се види резултатът от стотици хиляди години вулканична дейност.

Зеленият

Националният парк "Редуд" се намира в северната част на щата Калифорния. В превод означава "червено дърво", което е другото име на секвоята, смятана за най-високото дърво на планетата: височината му често надхвърля 100 метра, а диаметърът в основата му достига 7 метра.