Есента е обичана от едни и ненавиждана от други.

Застудяването на времето и честите валежи не са сред любимите неща на туристите, но пък в слънчевите дни градовете сякаш греят с аура от жълти и оранжеви листа.

Както всеки сезон, и есента е способна да преобрази градовете. Дори и да сте били някъде, през есента то ще е съвсем различно място.

В следващите снимки ви каним на есенна разходка без чадър до едни от най-красивите места в Европа, които можете да посетите, преди да настъпи зимата.

Разгледайте галерия със снимки >>>

Прага, Чехия

Прага, Чехия, и река Вълтава в есенна украса

Снимка: iStock by Getty Images

Още в началото на октомври дърветата в Прага започват да си сменят цвета от зелено към жълто и оранжево, но в средата на месеца цветовете са най-ярки. Не е нужно да отидете далеч, за да се разходите сред есенната красива природа. В Прага има много паркове, които са особено магични по време на сутрешните мъгли.

Ако все пак искате да сте далеч от цивилизацията, наемете кола и отидете на 1-2 часа път от Прага, като останките от Хруба Скала и замъка Валечов или планината Милешовка.

Венеция, Италия

Венеция, Италия, през есента

Снимка: iStock by Getty Images

В пълен с туристи град като Венеция е трудно да се намери време от годината, когато посетителите са по-малко. Есента е тъкмо такъв момент, в който ще се разминавате с по-малко хора по тесните улички. Във Венеция има малко зеленина, чиито цветове драстично да сменят пейзажа, но натъкнете ли се на нея, гледката е магична.

Лисабон, Португалия

Есенния площад Росио в Лисабон, Португалия

Снимка: iStock by Getty Images

В Лисабон времето е приятно почти до декември - макар да има дъждовни дни, слънцето често грее, а температурите са над 20 градуса.

Градът е достатъчно пъстър с плочките азулежу, ярките фасади на сградите в историческите квартали и площадите с мозайки картини, но когато добавите към това и цветовете на есента, екскурзия до Лисабон може да се превърне в незабравимо прежияване. 

Подобно на Венеция, и тук октовмри и ноември са едни от най-спокойните месеци с най-малко туристи.

Талин, Естония 

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо дали ще тръгнете към парк Кадриорг или към хълма Тоомпеа с внушителния замък на върха му, в Талин ще видите красива есен, видима дори по тесните улички на стария град. 

Мюнхен, Германия

Мюнхен, Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Мнозина свързват есента в Мюнхен с Октоберфест, но ако попитате местните, около бирения празник градът е доста труден за живеене. Мине ли Октоберфест обаче - и преди да са започнали коледните базари, градът изпада в блажено есенно безвремие. Качете се на Олимпийската кула за великолепна гледка отвисоко към града и надалеч - чак до Алпите. 

Единбург, Шотландия

Центърът на Единбург, Шотландия, с изглед към градините Принсес Стрийт

Снимка: iStock by Getty Images

Когато сте в Шотландия, няма как да минете без доза замъци, а замъците изглеждат невероятно сред пъстрите есенни хълмове. Не по-малко впечатляващи са парковете на Единбург - Кралската ботаническа градина, градините Принсес Стрийт и Медоус. 

Чикаго, САЩ

Есенните цветове на Линкълн парк, Чикаго, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Есента в Чикаго означава няколко конкретни неща - жълти листа, лабиринти в царевични полета и изложби на тикви. Целият град ухае на тиквено лате и карамелизирани ябълки. А най-хубавото е, че има много сайтове, които публикуват прогноза за есенните цветове, като посочват най-доброто време за разходка сред есенната природа. 

Дъблин, Ирландия

Есен в центъра на Дъблин, Ирландия

Снимка: iStock by Getty Images

Ирландия е една от малкото страни в света, в която Хелоуин е официален почивен ден, който се празнува с танци, музика и зловещи маскирани хора по улиците. 

Ако ви се гледат есенни листа, отидете в Сейнт Стивънс Грийн, разходете се край Големия канал или наемете колело и повъртете педалите в централния градски парк Финикс. 

Кохем, Германия

Германският град Кохем в есенни цветове

Снимка: iStock by Getty Images

Цветни къщи и замък, които се оглеждат във водите на река Мозел, а отзад - фон от всички нюанси на жълтото и червеното - какво би могло да направи по-красив пейзажа в германския град Кохем?

Атина, Гърция

Атина, Гърция, през есента

Снимка: iStock by Getty Images

Гърция е любимата лятна дестинация на милиони туристи от целия свят. По някои от островите и в южните части на континенталната ѝ територия спокойно може да се каже, че лятото продължава до средата на октомври.

Дойде ли есента обаче, Гърция се променя. Тълпите туристи изчезват, курортните градчета замират до следващото лято, а цветовете на есента променят пейзажа, за да затвърдят новото лице на страната.  

Амстердам, Нидерландия

Каналите на Амстердам, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Каналите на Амстердам почти целогодишно са окичени с цъфнали цветя - в саксии, лехи и пред къщите покрай тях. Дойде ли есента, няма нужда да се сади нищо - яркожълтите листа са достатъчна украса и коректор за лошо настроение в иначе често сивите нидерландски дни. 

Будапеща, Унгария

Будапеща, Унгария, през есента

Снимка: iStock by Getty Images

Хладните есенни дни са най-доброто време да оцените по достойнство горещите минерали бани, с които се слави Будапеща. 

После се разходете из парковете, градините и хълмовете с гледка към Дунав, начело с Гелерт, за да видите с очите си как Будапеща може да стане още по-красива.

Париж, Франция

Париж и Айфеловата кула в есенна окраска

Снимка: iStock by Getty Images

Париж е добра идея по всяко време на годината. Градът на светлината, на любовта и на изкуството буквално грейва през есента, когато парковете, крайбрежните зони на Сена и поръбените с дървета булеварди сменят премяната си, преди да се съблекат за зимата.