Есента настъпва с пълна сила и има много места в Европа, където можете да ѝ се насладите.

Есента е различна във всяка държава и във всеки град - различават се не толкова цветовете или природата, колкото начинът, по който местните хора преживяват сезона.

В Прага есента означава печени кестени, разходки по покрити с листа есенни пътеки, чинии с димящи кнедли...

Вижте как да се насладите на есента в Прага като чехите.

Разгледайте галерия на Прага през есента >>>

Насладете се на есенните листа

Есенен пейзаж в парк Кампа в Прага

Снимка: iStock by Getty Images

Изглед към река Вълтава

Снимка: iStock by Getty Images

Лебедите в река Вълтава

Снимка: iStock by Getty Images

Още в началото на октомври дърветата започват да си сменят цвета от зелено към жълто и оранжево, но в средата на месеца цветовете са най-ярки. Не е нужно да отидете далеч, за да се разходите сред есенната красива природа. В Прага има много паркове, които са особено магични по време на сутрешните мъгли.

Ако все пак искате да сте далеч от цивилизацията, наемете кола и отидете на 1-2 часа път от Прага, като останките от Хруба Скала и замъка Валечов или планината Милешовка.

Опитайте храна, която сгрява

Ябълков щрудел - в Прага са майстори на приготвянето му

Снимка: iStock by Getty Images

Традиционната чешка кухня е всичко друго, но не и диетична, но това не е учудващо - времето захладнява и човек има нужда от нещо топло и калорично, за да се сгрее. Шницел, свичкова (печено месо със зеленчуци и сметанов сос) и кнедли са топ ястията, които нашепват "есенен уют в Прага".

В Прага ще откриете и едни от най-вкусните ябълкови щрудели в света.

По улиците се появяват и продавачите на печени кестени - малко неща са толкова сгряващи в хладен есенен ден както пакетче с топли кестени в ръката.

Вижте есента във Вишеград

Вишеград през есента

Снимка: iStock by Getty Images

Крепостта Вишеград се намира на около 3 км от прочутия Пражки замък и е една от най-красивите дестинации, които можете да посетите в чешката столица в есенните дни.

Изминете покритата с разноцветни листа пътека към панорамната площадка с гледка към Прага или да разгледате изложбата в Готическата изба точно до главния вход.

Качете се на хълма Петрин

Църквата "Свети Вавринец" на хълма Петрин в Прага

Снимка: iStock by Getty Images

Краят на един есенен ден в Прага

Снимка: iStock by Getty Images

Хълмът Петрин е още едно място, където ще почувствате есента с всяка клетка на тялото си. Това е най-високият хълм край Прага, откъдето ще можете да се насладите и на красиви гледки от терасата на кулата-братовчед на парижката Айфелова кула. 

Не по-малко впчеатляваща е и църквата "Свети Вавринец" на хълма Петрин. 

Пийта младо вино

Още от септември в Прага започва да се сервира младото моравско вино "бурчак"

Снимка: iStock by Getty Images

Прага е известна с бирата си, но дойде ли есента, на сцената излиза още една напитка. Чехите очакват с нетърпение точно определено чешко младо вино всяка есен - нарича се "бурчак" и се провежда в Моравия. Можете да го намерите още от септември, сервира се изстудено и върви чудесно с гледки към стария град на Прага.