Понца е един от островите, които италианците не рекламират много на чужденците. Не защото е лош, а за да го запазят за себе си.

Понца е курорт още от времето на римляните - близо 2000 години курортна история е достатъчна причина да се загледате натам.

Според легендите името си дължи на Пилат Понтийски (онзи същият, който трябвало да реши дали да разпне Христос), чиято фамилия притежавала пещера на острова. През последните години тази теория позагуби историческа почва, но легендите са си легенди и рядко се повлияват от мнението на учените.

Вижте снимки >>>

Снимка: iStock by Getty Images

Понца е част от архипелага на Понцианските острови в Тиренско море. Намират се на 33 км от сушата приблизително на средата между Неапол и Рим. Макар Понца да е най-големият сред тях, населението му е едва около 3000 души, а размерите му са 9 на 2 километра.

Снимка: iStock by Getty Images

Понца и съседният остров Гави са всъщност останки от калдерата на угаснал вулкан.

Природата си е играла на скулптор из целия остров, където могат да се видят скални формирования, напомнящи на монах, чифт панталони, букет цветя или гигантска гъба, както и многобройни естествени арки и скални мостове.

Снимка: iStock by Getty Images

Сякаш това не е достатъчно, етруските също са оставили няколко пещери, а римляните - тунел, свързващ град Понца с един плаж на западния бряг на острова.

На самия остров има няколко малки населени места - едноименното Понца, Ле Форна и Санта Мария. Гледките са като от италианските картички - скали, море и пастелни къщички.

Снимка: iStock by Getty Images

Привечер, когато стане време за аперитиво, Понца се оживява, зазвучава музика на живо, чува се подрънкване на чаши.

Тук коктейлите си пият не само обикновените италианци, а и много ВИП-ове - италиански футболисти и холивудски звезди (Майкъл Дъглас, Антъни Куин и София Лорен са само част от засечените в баровете на Понца). Въпреки това мястото някак си успява да запази своята непретенциозна плажна обстановка.

Снимка: iStock by Getty Images

До Понца можете да стигнете с ферибот от Неапол, Анцио, Терацина или Формия. Можете да наемете лодка и да си направите разходка до съседния остров Палмарола. На самия остров има път, който свързва северната с южната му част, движи се и редовен автобус.