Всяка година за няколко седмици гората Халербос се превръща в едно от най-популярните места в Белгия. Хиляди хора се стичат по пътеките ѝ, за да видят безкрайното море от цъфнали диви зюмбюли.

До гората лесно се стига от Брюксел и тя е едно от най-магическите места в Белгия, които можете да видите през пролетта.

Разгледайте снимки от гората Халербос в галерия >>>

В Халербос растат предимно брези, дъбове и кленове. Макар цялата гора да има славата на лилава пролетна градина, най-красивите гледки с килими от зюмбюли от двете страни на пътеката се откриват по пътеката с жълтата маркировка. Тя е с дължина около 7 км.

Край пътеките има малки зони за пикник, така че можете да прекарате часове сред природата в слънчев пролетен ден. Въпреки че има много посетители, често сред дърветата можете да видите някой боязлив елен, див заек или любопитна катерица.

Снимка: iStock by Getty Images

Гората е защитена зона и брането на цветя, както и излизането от обозначените пътеки е строго забранено.

Кога цъфтят зюмбюлите в гората Халербос?

Обикновено цъфтежът на зюмбюлите започва около средата на април и продължава до първите дни на май. Макар точните дати да се различават от година на година, обикновено най-доброто време е втората половина на април.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво трябва да знаете?

Халербос е обществена гора и достъпът до нея е свободен и безплатен. Отскоро са въведени обаче специални разрешителни за всички, които искат да правят професионални снимки в гората, независимо дали с модел или без. За любителските снимки няма ограничения.

Халербос се намира на 20 км южно от Брюксел, край град Хале. Можете да стигнете с влак от Брюксел до Хале, а оттам да вземете специалния автобус, който се движи до Халербос. От гарата можете да наемете и специални колела Blue Bikes, с които да стигнете до гората (5 км). Подробна информация за транспорта до гората можете да откриете тук. Карта на гората и различните паркинги около нея можете да видите тук.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако посещавате мястото с кола, имайте предвид, че местата за паркиране са много малко, а посетителите в слънчевите уикенди на април - много.

Април е дъждовен месец и пътеките на гората стават много кални след дъжд - предвидете си здрави обувки.