Природни гледки, изпълващи погледа и душата с красота, сменящи се сини и зелени краски, рисуващи още по-пъстри и радващи сетивата картини - всичко това можете да видите и усетите сред най-голямата травертинова каскада на Балканския полуостров - Крушунските водопади.

Редки растителни и животински видове, водни каскади и тайнствени пещери посрещат туристите. А интересът е голям не само сред сънародниците ни, но и от израелци, французи, англичани, а преди войната в Украйна - и от украинци и руснаци.

Разгледайте снимки на Крушунските водопади в галерия >>>

Наред с природните дадености има и забележителни исторически факти за района на Крушунските водопади. През 14-и век мястото се е ползвало за убежище от монаси исихасти. Самият основоположник на Търновската книжовна школа, патриарх Евтимий, и други отшелници са обитавали пещерите на Крушунските водопади, които посетителите могат да видят и днес.

Римляните и Крушунските водопади

Снимка: iStock by Getty Images

Кметът на Летница, Красимир Джонев, разказва, че още по-древни факти показват, че по времето на император Адриан районът на Крушунските водопади е бил граница на Римската империя. Доказателство за това са останките от римски крепости в този район.

"Походите на римляните към днешна Румъния и някогашна Тракия започват именно от района на Крушунските водопади, тъй като това са първите възвишения след Дунавската равнина на юг. Мястото е било изключително подходящо за наблюдателни съоръжения и кули в района на римските крепости, откъдето римляните са имали възможност да следят действията и атаките", разказа Красимир Джонев.

Маршрути до Крушунските водопади

Снимка: iStock by Getty Images

Днес мястото е подходящо за разходка и отдих сред прохлада и спокойствие. Има три маршрута. Най-краткият е до големия водопад, до който човек може за час да отиде и да се върне. Другият, който е най-дългият и труден, е до извора и пещерата "Водопада", в която също може да се влезе. Тя е изцяло водна пещера, с тераси и езера вътре, а влизането отнема 4-5 часа.

Третият маршрут е до Приказния или известен още като "Тайнствения" водопад.

Пътеките са красиви и максимално безопасни. "След трагедията през 2015 г., когато, в резултат на срутване на скална маса край пътеката до водопадите загинаха двама туристи, променихме радикално маршрутите. Те бяха изсечени в самата скала. Решихме да направим пътеките максимално безопасни и затова ги отдалечихме от водата, направихме солидни съоръжения, мостове и площадка за наблюдение", разказва Джонев.

Според сезона водата променя цвета си

Снимка: iStock by Getty Images

В зависимост от сезона дебитът на Крушунските водопади е различен и цветът на водата си променя багрите. Можем да я видим в тебеширено бяло, изумрудено зелено, морско синьо, или да е кристално бистра.

В района се срещат много редки животински видове като черният щъркел и орелът змияр. Цялата каскада е наситена с растението волски език, което също е защитен вид и ценна билка.

Крушунските водопади се намират край село Крушуна, на 6 км от симпатичния град Летница и на 35 км от Ловеч. Водопадите се намират на Деветашкото плато. Докато сте в района може да видите още Деветашката пещера, както и пещерите Гарваница и Стълбица.