Всеки път, когато се оплачете колко ви е горещо това лято, сетете се, че някъде, в някое друго ъгълче на планетата, има пустиня, където нашето "топло" е сутрешната прохладна температура в студен ден.

Трудно е да се каже коя пустиня е най-гореща - някои държат температурни рекорди, докато други имат по-високи средни температури.

Често се сещаме за Сахара, когато стане въпрос за пустиня и изпепеляваща жега, но има и други горещи места на планетата, където животът изглежда невъзможен, но... хората все пак живеят там!

Пустинята Лут (Дащ-е-Лут) представлява парче суша в Източен Иран с площ около 50 000 квадратни километра (почти половин България). Макар да е едва 34-та по площ в света, тя е едно от най-горещите места на планетата.

Вижте фотогалерия >>>

Скални форми в пустинята Лут

© Alireza Amrikazemi/UNESCO

Солена кора в пустинята Лут

© Alireza Amrikazemi/UNESCO

Според проучване от 2011 г. в пет от общо седем години между 2003 и 2009 г. тя е била най-жежката пустиня на Земята, като най-високата температура там е била 70,7 градуса според измервателните уреди за температура на повърхността на сателитите на НАСА. Особеност тук е, че това е била температурата измерена на повърхността на пустинята, макар температурата на въздуха да е била по-ниска.

Само си представете, че това е два пъти повече от 35-36 градуса, с които се измъчваме лятно време по нашите ширини.

Оазис в пустинята Лут

Снимка: iStock by Getty Images

Архитектура в оазис в пустинята Лут

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да не звучи като особено гостоприемно място, в пустинята Лут има оазиси, в които живеят хора, а за туристите се организират джип сафарита по пясъчните дюни.

Туристи на джип сафари в пустинята Лут

Снимка: iStock by Getty Images

В Лут може и да се нощува на палатка, като разбира се, съветът към посетителите е да не го правят през лятото. През останалите сезони обаче нощните температури падат под нулата.

Самата пустиня изглежда съвсем различно в различните си части.

На изток е солено плато, в центъра вятърът е изваял поредица от паралелни хребети, редуващи се с пропасти, а на югоизток има пясъчна част с дюни, достигащи до 300 м височина.

Скални форми в пустинята Лут

© Alireza Amrikazemi/UNESCO

Пясъчна буря в пустинята Лут

Снимка: iStock by Getty Images

По време на летните дъждове за кратко в пустинята се стича вода от близката планина Керман, но изсъхва бързо и оставя след себе си само скали, пясък и сол. Освен едно от най-горещите, пустинята Лут е и едно от най-сухите.

Пустинята Лут е обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО.