Остров Сицилия не само е приютил някои от най-вкусните италиански изкушения, отглежда едни от най-добрите италиански вина и предлага едни от най-впечатляващите забележителности, но и е парчето суша, на което можете блажено да събирате слънце на едни от най-красивите плажове в Италия.

Някои от тях се намират в резервати и защитени местности и там усещането е по-близо до природата, а други са чудесно организирани с бийч барове, шезлонги и чадъри, места за хапване и забавления.

Ако ви предстои плажна ваканция в Сицилия или искате да разнообразите екскурзионната си обиколка на острова с малко безгрижие под слънцето, ето кои са най-красивите плажове в Сицилия, които да видите:

Сан Вито ло Капо

Снимка: iStock by Getty Images

Белите пясъци на плажа Сан Вито ло Капо в комбинация с върх Монте Монако на заден план ще ви пренесат от Сицилия директно някъде на Карибите или по бреговете на Рио де Жанейро. Това е един от най-обичаните от италианците плажове - водата е тюркоазеносиня, по края на плажа се поклащат палми, а плажната ивица е достатъчно широка, за да побере всички почитатели на слънцето в северозападния край на Сицилия.

Изола Бела

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте предвидили ден сред лабиринтите на град Таормина, не пропускайте да слезете и в основата на възвишението на града, където заливът е разделен на две от малкото островче Изола Бела. Плажната ивица тук е малка и камениста, но гледките си заслужават, а и плитката вода е топла и приятна. Следобед тълпите започват малко по малко да се пренасят за аперитиво към града, Изола Бела остава на разположение на малцината, които нямат против да отложат малко чашата вино в името на спокойствието на плажа.

Вземете си шнорхела и очилата - кай Изола Бела е пълно с интересни подводни скали, сред които живеят рояци малки рибки.

Скала дей Турки

Снимка: iStock by Getty Images

Сицилия е известна с чудесните си пясъчни плажове, но има една скала, която привлича хиляди туристи заради неземния си пейзаж. Скала дей турки се намира край градчето Реалмонте. Ослепително белите скали на плажа се спускат плавно, подобно на стълбище към морето, а посетителите се топват в топлата вода направо от тях.

Мондело

Снимка: iStock by Getty Images

Още едно плажно бижу в карибски стил се намира само на 30-ина минути от Палермо с автобус (и още по-малко с кола).

Когато видите белия пясък и чистата вода, която отразява небето, трудно можете да си представите, че през миналия век това място е било заблатено и единствено местните рибари са се навъртали в района.

Днес в района на Мондело е пълно с цветни крайбрежни вили, отлични ресторанти за прясна морска храна, сладкарници и джелатерии (да, местата, на които има толкова видове сладолед, че е трудно да си изберете).

Чефалу

Снимка: iStock by Getty Images

Чефалу е исторически град, който присъства в много от маршрутите на туристите на остров Сицилия. Разходката по дългата главна улица на града завършва при залива с пясъчен плаж и синьо-зелени чисти води.

Макар да е градски плаж, това парче от сицилианското крайбрежие успява да остане сравнително рехаво населено дори и през лятото. Не пропускайте да се разходите из Чефалу, да влезете в норманската катедрала и да се изкачите на скалата Ла Рока за красива гледка към околностите и Средиземно море.

Скопело

Снимка: iStock by Getty Images

Крайбрежието на градчето Скопело е живописно с нахвърляните в морето скали, крайбрежните възвишения и останките от старите фабрики за риба тон, където в миналото големите рибарски кораби всеки ден стоварвали улова си.

Плажът на Скопело е миниатюрен, но най-красивата му част е под вода - гмурнете се и се срещнете отблизо с морските обитатели, които са в изобилие по скалистото морско дъно.