Пулия е "токът на Ботуша" - онази част на юг в Италия, където лятното слънце идва много преди официално да е дошло самото лято. Това парче земя се мие от Адриатическо море от едната страна и от Йонийско от другата. Тук морето е карибски синьо, храната е проста и вкусна, крайбрежието е нащърбено, а маслиновите горички са безкрайни.

Ако искате да обиколите Пулия, обикновено летите до Бари, а оттам малките градчета са на един влак или кратко шофиране разстояние. Пътуването с обществен транспорт е възможно, но изисква по-сериозно проучване и планиране.

Църкви, палати, спиращи дъха гледки, заплетени калдъръмени улички и дворци - тук има от всичко по много. От емблематичните приказни трули на Алберобело до екстравагантния барок от Лече - ето кои са някои от най-добрите места, които да видите в италианския регион Пулия.

Бари

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Мнозина твърдят, че в Бари няма кой знае какво за гледане и бързат да преминат към следващите части на пътешествието си, но градът заслужава да му дадете шанс. Старата част на Бари е разположена на малък полуостров, вдаден в морето. Тук старинните каменни сгради се издигат високо и създават приятна прохладна сянка през деня, а ако вдигнете глава към небето, ще видите дългите въжета с пране, надвиснали над главите ви.

Влезте в огромната базилика "Сан Никола", ако искате да се почувствате миниатюрни или влезте в норманския замък, който въпреки достолепната си възраст от близо хилядолетие, все още стърчи с оригиналните си кули и крепостни стени.

Лече

Снимка: iStock by Getty Images

Лече малко напомня на Флоренция с изящните си църкви от варовик, които сякаш едва се сместват в тесните улички на града. Градът винаги е бил любим на аристокрацията и вековните палати на града са в стил, известен като "барок от Лече". Градът предлага удоволствия за всяка натура - богата кулинарна сцена за почитателите на добрата храна и тихи улички със старинни лампи за търсачите на тишина и автентична старовремска атмосфера.

Алберобело

Снимка: iStock by Getty Images

Алберобело е център на едни от най-прочутите постройки в Южна Италия - трули. Трулите са онези белосани къщички с конусовидни покриви, които ще видите не само в самия Алберобело, но и от прозореца на влака в целия район, докато идвате насам. Смята се, че необикновените сгради са хитрина на местните хора да избегнат плащането на данъци - те са твърдели, че това са стопански постройки, а не домове за живеене.

Част от трулите в Алберобело са музеи, други са превърнати в ресторанти, хотели и магазини за сувенири, така че имате много възможности да надникнете и вътре.

Вале д'Итрия

Снимка: iStock by Getty Images

Долината на Итрия или Вале д'Итрия, е мястото, където да видите селска идилия, миниатюрни градчета, кацнали на върха на възвишения, безкрайни лозя и старинни маслинови горички. Тук на най-неочаквани места насред полето и насажденията се издигат и къщички трули - не така впечатляващи като възстановените в Алберобело, но напълно автентични.

Полиняно а Маре

Снимка: iStock by Getty Images

Бели и златисти къщи тук са залепени, сякаш се държат една за друга, и се отразяват в морето. Полиняно а Маре е градче, което има специално място в сърцата на много туристи - с малките си площади, неочакваните си гледки и малкия плаж с камъчета и изумрудена вода.

Остуни

Снимка: iStock by Getty Images

Остуни, или Белият град, с гордост посреща туристите, независимо какви са те. Тук се намират едни от най-луксозните крайбрежни хотели в Пулия (брегът е само на няколко километра от града), но животът извън тях си тече обикновено. Траториите очакват своите гости, а сергиите преливат от свежи пресни и зеленчуци на съботния пазар.

Градът е неустоим за разходки без цел сред усуканите улички, които току се промушват под някоя арка или излизат на малко площадче.

Отранто

Снимка: iStock by Getty Images

Отранто е кацнал на скален масив, който внезапно се спуска в морето. Благодарение на разположението си градът предлага разкошни гледки, а в катедралата му не пропускайте да видите ренесансовия прозорец с рози. Край Отранто можете да се разходите до морския фар Пунта Палашия и до пещерата Грота дей Черви.

***

Вече ви се ходи в Пулия?

Резервирайте своята почивка в Пулия още сега (цените започват от 799 лева за 7 нощувки със закуски, вечери и вино, включен директен полет и една екскурзия включена в цената)!