Село Пирги е едно от най-фотогеничните места, на които можете да попаднете, докато обикаляте гръцките острови. Намира се на остров Хиос, петият по големина в Гърция, но разположен по-близо до Турция - само на 8 км от турския бряг.

Наричат Пирги "изрисуваното село" заради десетките къщи и църкви, украсени в графични черно-бели мотиви.

Цялото село е едно произведение на изкуството, което ще ви се иска да снимате на всяка крачка. Детайлите и прецизността при изобразяването на геометричните мотиви са невероятни.

Разгледайте фотогалерия >>>

Геометричните елементи са изсечени с длето в ослепително бялата мазилка на сградите, характерна за повечето гръцки острови.

Погледнати отдалеч, фасадите изглеждат като покрити с бродирани покривки.

Разположението на къщите в селото напомня на средновековните населени места - улиците се вият в неочаквани посоки, а над главите си туристите често виждат арки.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен с красивите си къщи е известно и като едно от "мастиковите села" - кооператив от населени места на остров Хиос, където е съсредоточено най-голямото производство на мастикс в Гърция. Мастиксът е благоуханната смола, получавана от мастиковото дърво, която се използва в медицината, производството на лакове и парфюми, но вероятно любимата ви употреба на мастикса е в мастиката и в турските десерти (дондурма, локум, сутляш и други).

Пирги се намира на 25 км от столицата на острова, която също се нарича Хиос.